1

Temat: otwarta oferta

Jak postąpić z sytuacją, gdzie wykonawca nie oznakował koperty jako oferta. I w Kancelarii jawnej (tam gdzie przychodzą oferty zgodnie z przepisami wewnętrznymi) osoba. która przyjęła korespondencję otworzyła kopertę i okazało się, że jest to oferta. Nie są to osoby z komisji przetargowej, tylko obsługa kancelaryjna. Czy wystarczy tylko notatka służbowa od osoby z kancelarii. Po tej notatce, co my mamy zrobić jako komisja, czy zostawić ofertę w kancelarii do czasu otwarcia, i nic nie robić, czy zadzwonić do wykonawcy i powiadomić go o sytuacji i żeby jeszcze raz złożył ofertę jeśli zdąży 9otwarcie 20 marca).

2

Odp: otwarta oferta

Można zrobić notatkę i poinformować na otwarciu ofert o zaistniałej sytuacji o ile nie doszło do zapoznania się zj ej treścią - jest to dopuszczalne, wszystko jednak zależy od stanu sprawy.

3

kiedyś tez na biurze podawczym otwarto ofertę i unieważniłem postępowanie

4

Co chcesz przez to Marcel powiedzieć, czy uważasz że można rozpatrzyć taką ofertę?

5

u mnie się unieważnia - 93.1.7 - wada postępowania polegająca na naruszeniu integralności jednej z ofert.
Oprócz tego zawsze notatka osoby otwierającej - dlaczego i jak to się stało

6

Amsala, czy jak oferta nie została właściwie opisana i została otwarta, przed tso to też jest to wada w post?

7

Tak. Tylko w takiej sytuacji winę za unieważnienie ponosi Wykonawca źle opisanej oferty i ew. zwrot kosztów przygotowania innych ofert jest po stronie winnego Wykonawcy.

Miałam taką "rozsądną" panią w kancelarii, która bez zastanowienia otwierała oferty. Po trzeciej takiej akcji dostała dyscyplinarkę. Teraz już mi się to nie trafia - ja informuję, że od dziś mogą przychodzić oferty i dzwonią do mnie z każdą nie rozpoznaną kopertą (co czasem powoduje, że na otwarciu otwieram coś, co nie jest ofertą)

8

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/otwarcie-koperty-z-oferta-nie-oznacza-zapoznania-sie-z-jej-trescia

9

Jeżeli był w siwz wskazany sposób opisu koperty, a wykonawca się do tego nie dostosowal, a w konsekwencji ktoś otworzył ofertę, to tej oferty co najwyżej nie bierzemy pod uwagę, ale jak są inne oferty, to przetarg się toczy.

10

Ja w siwz mam zapis, że w przypadku kiedy wykonawca nie opisze oferty zgodnie ze wskazaniami zamawiającego, a oferta zostanie otwarta przed wyznaczonym czasem, to nie bierze udziału w postępowaniu. 
Wariant "po cichu" jeżeli koperta przyszła w kopercie kurierskiej i jest "czysta, biała" to ewentualnie przepakować w drugą taką samą kopertę smile . W innych przypadkach może być problem bo nigdy nie wiemy kto i czy będzie na otwarciu. Notatkę zawsze można spisać (w później porwać). Koperta w której była oferta nie jest dokumentem, więc można ją zniszczyć, żeby nie było dowodów smile.
Z autopsji wiem, że koperta może zaszkodzić przy ewentualnej kontroli...

11 (edytowany przez Marcel 2018-03-16 07:25:29)

Covec Wykonawcy też czytają to forum wink, tu nie może być mowy o "zacieraniu" śladów!

12

Niech czytają smile To nie jest zacieranie śladów tylko radzenie sobie; nikt nikomu krzywdy tym nie zrobi; jeśli oferta dotarła w czasie to będzie na otwarciu. Oczywiście mówimy o sytuacjach WIELCE wyjątkowych Marcel.