1

Temat: aneksowanie umów

Witam

Jestem bardzo świeży jeśli chodzi o zamówienia publiczne więc moje pytania mogą niektórym wydawać się nieco dziwne, ale do rzeczy

1. Gdy umowa podstawowa Zamawiającego z Wykonawcą okreslała termin realizacji zadania (termin był wskazany w SIWZ lecz nie stanowił kryterium wyboru oferty) to czy umowę można aneksować już po tym terminie?? - Wykonawca nie wykonał w terminie zobowiązania i chce przedłużyć termin, powiedzmy że aneks da się obronić z punktu widzenia art 144 ust. 1 (korzyść dla Zamawiającego)

2. Wykonawca zproponował aby w podpisywanym aneksie ustanowić niższe o 10% od pierwotnego wynagrodzenie, które uwzględniałoby potrącenie z tytułu naliczonej kary umownej za brak terminowej realizacji. Chodzi tu o pierwszy termin z umowy podstawowej - mam pewne wątpliwości dot. takiego rozwiązania bo nie jestem do końca pewien czy te 10% nie jest przypadkiem dochodem budżetu i możemy sobie zrobić takie potrącenie

3. Umowa podstwowa przewidywała naliczenie max. 10% kar za nieterminową realizację. Czy w aneksie mogę w jakiś sposób zagwarantować sobie, ze w związku z przesunięciem terminu realizacji poza pierwotnie naliczoną karą Zamawiającemu będzie przysługiwało kolejne 10% w przypadku nieterminowej realizacji??

4. Jakie istnieją inne sposoby - poza karami umownymi - które wiązałyby się ze znaczną "dolegliwością" dla Wykonawcy w przypadku kolejnej nieterminowej realizacji (mam na razie tylko jeden pomysł). Chodzi mi tu o pewnwe konstrukcje, które można byłoby wprowadzić do aneksu, które w przypadku terminowej realizacji nie byłyby w żadnym stopniu uciążliwe dla Wykonawcy

5. Jak wygląda kwestia manipulowania aneksem przy SIWZ? Nie chodzi mi o zmiany uznaniowe. Wykonawca wykonując system informatyczny musiał dostosować się do pewnych przepisów prawa - pewne kwestie z tym związane znalazły odzwierciedlenie w SIWZ - co obić w przypadku zmiany stanu prawnego?

Pozdrawiam
Michał

2

Odp: aneksowanie umów

sorki Michał, ale czy Ty nie masz radcy prawnego we firmie wink Może daj mu szansę uczciwei zarobić kasę smile

smile nora

3

No dobrze ale przecież nie zaszkodzi mu mieć jakieś własne przemyślenie zanim pójdzie do tefgo radcy, bardzo dobrze że się zastanawia
a co do tematu to moim zdaniem aneks byłby możliwy jedynie jeżeli z przyczyn kompletnie nie zależnych od wykonawcy nastąpiło niedotrzymanie terminu (coś pisałeś o zmianie przepisów?) tylko wtedy nie rozumię dlaczego to 10%-towe zmniejszenie wartości zam. czyli jednak ten wykonawca poczuwa się do winy - no to wtedy nie ma mowy o aneksie tylko liczysz kary tak jak to zapisałeś w umowie
nie sądzę aby trzeba było to komplikować

4

Witam ponownie - mam radcę i uważam że jest fatalny - i dałem też już zarobić i jemu i zewnętrznej firmie konsultingowej i w efekcie mam 2 rozbiezne opinie co do aneksowania tej umowy.

Opóźnienie a raczej niewykonanie umowy nastapiło z winy Wykonawcy w związku z czym tak jak czytam w jednej z opinii "Zamawiający ma prawo odstapić od umowy ale nie oznacza to że musi od niej odstapić" Nie mam tego teraz przed oczyma ale dalej w tekście opinii znajduje się coś o pozostawaniu Wykonawcy w zwłoce i takie tam. Nie jestem prawnikiem ale dotąd wydawało mi się że aneksować to ja mogę sobie coś co obowiązuje (innymi słowy jestem przed terminem wykonania a nie po) tymczasem mój przedmówca pisze że aneksowanie jest możliwe jezeli niedotrzymanie terminu było niezależne od Wykonawcy - więc moje pytanko - jaki konkretnie przepis o tym przesądza i czy to oznacza że moge aneksować po terminie?

Patrząc na całość sprawy od strony praktycznej zgadzam się, że co do zasady lepiej jest rozstać się z nierzetelnym Wykonawcą, naliczyć kary i zorganizować przetarg od nowa - jeżeli jednak cała procedura (łacznie z wykonaniem umowy) potrwa 2 kolejne lata a obecny Wykonawca deklaruje gotowość realizacji zadania do końca bieżącego roku to jest nad czym się zastanawiać o ile oczywiście poruszamy się w granicach prawa.

a co do opinii radców - pracuję w różnych urzędach już jakiś czas i widziałem wiele opinii prawnych, które nic nie wnosiły do sprawy więc dlatego pytam i również dlatego, że jest to dla mnie zupełnie nowa dziedzina

Pozdrawiam

5

Piszesz że on deklaruje wykonać do k. roku - ale przecież wcześniej (w ofercie) deklarował jeszcze wcześniej, więc ile są warte jego deklaracje?
nie piszesz o tym ale mam wrażenie ze to duża robota
nie ma przepisu, który mówiłby "można aneksować wtedy a wtedy" ale są zasady - ustalasz warunki realizacji zadania na etapie przetargu i nie możesz postępować tak, że dla wszystkich wiadomym było że zadanie należy wykonać do k.marca - uznali że nie dadzą rady więc nie przystąpili do przetargu a ten nieuczciwy zastartował a teraz szantażuje Zamawiającego