26

Odp: wybrany uchylił sie od podpisu

!!!!   DANUNG " co do pytania o podstawę prawną do takiego zawiadomienia    cytuje posta  IWO "
Jak już ktoś kiedyś powiedział, może z nadgorliwości...
W art.92 jest mowa o "najkorzystniejszej ofercie" jak również w art. 94 ust.2, więc jeśli zgodnie z art. 94 ust2 wybieram kolejną najkorzystniejszą ofertę to zgodnie z art.92 powinnam o jej wyborze poinformować pozostałych wykonawców.

"Obowiązek zawiadomienia wykonawców, o którym mowa, wynika z zasady jawności postępowania o udzielenie zamówienia..." str.242  z komentarza Czajkowskiego z 2006r. do art. 92

- I niestety bede stała na swoim stanowisku podejrzewam ze nie sama ... hihihi

27

danaug napisał/a:

spytaj koleżankę jaki też powód do protestu mógłby wymyślić ten zawiadomiony na tym etapie - przecież o wyborze dowiedział się już dużo wcześniej (7dni) a może koleżanka coś wymyśli

Nie wiem czy uda mi się przedstawić jej tok myślenia...

... III "w kolejce" wykonawca nie protestował na wybór I wykonawcy, bo nie miał do niego zastrzeżeń, ale co do II czepia się np. uprawnień kierownika budowy. Nie protestował, bo nie miał w tym interesu... bo i tak wybraliśmy I, ale w momencie "wycofania" się I a wyborze przez nas II  - teraz ma w tym swój interes...
mniej więcej o to chodzi.

Przypuszczam, że co do naszej polemiki w samym KIO interpretacje byłyby różne (zależnie od składu), bo brak w Ustawie jednoznacznego zapisu - jak wybór to informacja o wyborze - jak informacja o wyborze to prawo do protestu...a może to tylko nasza zła interpretacja przepisów?

28

piszesz że przy wyborze I nie niał interesu prawnego - ależ miał zawsze ten sam - a wybierając II nagle mu się przypomniało że uprawnienia są nie takie no cóz ale jest po ptakach bo o tym jakie miał uprawnienia mógł się dosiedzieć od momentu otwarcia ofert i od tego momentu liczy się czas na protest nigdzie nie znajdziesz innych przepisów i KIO nie interpretowałoby tego różnie. ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania - tu tylko dyskutujemy.

29

Oczywiście, że to tylko dyskusja...
Ja uważam, że trzeba poinformować o "kolejnym wyborze" jednak ewentualnym protestem nie ma co się przejmować...
Pozdrawiam wink