1

Temat: Pzp a RODO

Czy w związku z wprowadzeniem RODO są jakieś ograniczenia co do jawności ofert? np.w KRK jest podany adres i nazwisko panieńskie matki danej osoby, zakładając że te informacje nie są nigdzie publikowane to można to ujawnić podczas wglądu do ofert?

2 (edytowany przez Katiqq 2018-05-28 06:11:08)

Odp: Pzp a RODO

Kierując się treścią procedowanych obecnie przepisów ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679 oraz w nawiązaniu do przewidzianego przepisami ustawy Pzp uprawnienia zamawiających do pozyskiwania takich informacji od wykonawców, zarówno w ramach przedstawianych przez nich informacji z KRK, jak również w ramach instytucji tzw. self-cleaningu, zalecamy udostępnianie przez zamawiających takich danych tylko tym podmiotom, którym przysługuje prawo do korzystania ze środków ochrony prawnej, a także zobowiązanie osób, które są uprawnione do przetwarzania takich danych (również po stronie zamawiającego), do zachowania poufności w zakresie uzyskanej w ten sposób wiedzy.

Aby uniknąć konieczności kierowania informacji związanych z ochroną danych osobowych do poszczególnych wykonawców, obowiązek indywidualnego informowania wykonawców może być zapewniony przez zamieszczenie stosownych informacji w ogłoszeniu o zamówieniu albo ogłoszeniu o konkursie, w specyfikacji istotnych warunków zamówienia (SIWZ), dokumentacji postępowania albo w regulaminie konkursu. Alternatywnie, zwłaszcza w przypadku postępowań lub konkursów będących w toku, informacja ta powinna być podana w korespondencji kierowanej bezpośrednio do takich wykonawców po otwarciu ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, ewentualnie w przypadku postępowań lub konkursów w toku ? niezwłocznie.

https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/rodo-w-zamowieniach-publicznych

3

wprowadzeni zapisy dot. rodo do trwających procedur poprzez modyfikacje SIWZ?? czy czekacie na korespondencję z wykonawcami i wtedy??

4

ja wrzucę tą klauzule do informacji z otwarcia ofert.

5

A ja do SIWZ i ogłoszenia - od razu

6

Czy w związku z zapisem: ?    inspektorem ochrony danych osobowych w /nazwa zamawiającego/ jest Pani/Pani /imię i nazwisko, kontakt: adres e-mail, telefon/ *;
mam powiadomić inspektora ochrony danych osobowych że podaję jego dane czyli: imię i nazwisko, kontakt: adres e-mail, telefon/ *;

7

Fart ja ten zapis dot. inspektora, jego imię, nazwisko i e-mail wyrzuciłam, gdyż jednostka ma firmę zewnętrzną i nie widzę potrzeby podawania danych tej osoby, ważne kto jest administratorem danych osobowych.
Ja w prowadzonych postępowaniach wprowadzam klauzulę podczas wysyłania wiadomości e-mailem, czyli wezwanie do złożenia dokumentów lub wynik postępowania - są poinformowani e-mail wydrukowany i wpięty w dokumentację.

8

ja do wszczętych przed 25.05. podam w iknfo z otwarcia a teraz to w siwz i ogloszeniu

9

A co w przypadku gdy Zamawiającym jest Gmina reprezentowana przez Wójta
Administratorem jest Wójt?

10

A po co w ogłoszeniu? Przecież z informacji UZP wyraźnie wynika że w ogłoszeniu nalezy zamieścić tylko w przypadku trybu w którym SIWZ nie występuje lub pojawia się w późniejszym etapie postępowania, np. PO

11

Czyli klauzule informacyjną w takiej postaci jaka jest na stronie uzp wpisujecie do siwz a oświadczenie wykonawcy można np. do formularza oferty????

12

w naszej jednostce jest cos takiego jak rejestr czynności przetwarzania, czy  do tego rejestru powinniśmy dorzucić coś pod kątem zamówień publicznych?

13

ZB napisał/a:

Czyli klauzule informacyjną w takiej postaci jaka jest na stronie uzp wpisujecie do siwz a oświadczenie wykonawcy można np. do formularza oferty????

do SWIZ i druk oświadczenia jako załącznik do SIWZ tylko się zastanawiam co jak ktoś tego oświadczenia nie złoży

14

dlatego ja nie robię dodatkowego załącznika- żeby nie było takiego problemu- klauzulę informacyjna umieszczam dla Wykonawcy do podpisu w druku oferotwym

15

sonia_2014 napisał/a:

dlatego ja nie robię dodatkowego załącznika- żeby nie było takiego problemu- klauzulę informacyjna umieszczam dla Wykonawcy do podpisu w druku oferotwym

też tak robię, tylko zastanawiam sie czy wymagać tego oświadczenia przy zamówieniach wszczętych przez 25.05 po otwarciu ofert od wszystkich wykonawców czy tylko wrzucić klauzole informacyjną  w ionfo z otwarcia ofert?

prosze o podpowiedź odniośnie mojego pytania z post "12"

16

Oświadczenie jako załącznik do oferty lub jako część oferty. No właśnie co jak ktoś nie złoży. Kati w innym temacie dała link do opinii że wskazówki UZP są nic nie warte.
Ja bym dał to krótkie zdanie oświadczenia które proponuje UZP jako pkt oferty. Wykonawca podpisując ofertę składa oświadczenie w zakresie RODO.