1

Temat: umowa na dostawę gazu

witam smile

mieliśmy zawartą umowę na dostawę gazu na czas nieokreślony. w związku z przejściem do tzw. strefy biznes dostawca przedłożył nam umowę na 3 lata na dostawę gazu. czy możemy ją tak sobie podpisać? wydaje mi się, że to byłoby nie zgodne z PZP bo szacując to w ciagu tych 3 lat zużyjemy więcej gazu niż za te 54279,40 zł netto.

czy wyjściem z tej sytuacji jest podpisanie umowy na rok wtedy nie przekroczymy progu 14.000 euro. zastosowanie będzie miał art. 4 pkt. 8.

liczę na cenne rady.

pozdro

szad

2

Odp: umowa na dostawę gazu

Witam!
A dlaczego nie chcesz skorzystać z art. 67 ust.1 pkt 1 lit. a ?
Czy jest jeszcze "ktoś" inny kto może dostarczyć ten gaz?

3

też zastanawiałem się nad tym artykułem. w sumie to nie wiem, czy ktoś inny może nam dostarczyć gaz. naszym dostawcą do tej pory był PGNIG. gdyby się okazało, że tylko on może dostarczać to przytoczony przez Cibie art. byłby w sam raz.

4

Iwo napisał/a:

Witam!
A dlaczego nie chcesz skorzystać z art. 67 ust.1 pkt 1 lit. a ?

W przypadku skorzystania z tego art. rozumiem, że muszę spisać protokół z postępowania.
z jakich druków powinien on się składać? ZP-2, ZP-2/WR,...?

5

ZP-11, ZP-17

6

Przy dostawach energii elektrycznej i gazu nie można korzystać z zamówienia z wolnej ręki, gdyż rynek energetyczny został uwolniony i istnieje wiele podmiotów, które mogą realizować takie zamówienie. Przesłanka "z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze jest nieuzasadniona.