1

Temat: Drugi w rankingu do umowy

W Pn miałam wybranego wykonawce, który zwlekał z podpisaniem umowy. Wyznaczyliśmy ostateczny termin na podpisanie ale wysłał nam info że rezygnuje Wadium nie było. I ok.

Teraz wybieram nastopnego z rankingu bez badania ofert.

Wzywam o dokumenty( 26.2)  i co? Po prostu podpisuje z nim umowie nie robię nowego zawiadomienia o wyborze wykonawcy?.

2

Odp: Drugi w rankingu do umowy

ustawa mówi że można, ja bym zrobiła nowy wybór mimo wszystko
zastanawia mnie jeszcze taka kwestia. wykonawca zwleka  z podpisaniem umowy , w tym czasie termin związania z ofertą nam mija i co wtedy możemy z tym drugim podpisać umowe mimo nie przedłużonego TZO?

3

Marta napisał/a:

ustawa mówi że można, ja bym zrobiła nowy wybór mimo wszystko
zastanawia mnie jeszcze taka kwestia. wykonawca zwleka  z podpisaniem umowy , w tym czasie termin związania z ofertą nam mija i co wtedy możemy z tym drugim podpisać umowe mimo nie przedłużonego TZO?

jest opinia UZP, że można

4

Ja mam przedłożone TSO przez drugiego ale jest to zastanawiające. Niby po TSO można podpisać umowę z pierwszym ale czy z drugim również można?

5

Jezeli wykonawcza wyrazi na to zgodę to w czym problem?

6

bardziej mnie zastanawia czy musimy pisać nowe zawiadomienie o wyborze oferty?
Co wtedy z tym, który zrezygnował? przecież nie jest ani wykluczony ani odrzucony....

7

jest w przetargowej nicości

8

PO TZO umowę podpisać można, natomiast gorzej jest już z samym ponownym wyborem po TZO.

9

Marcel napisał/a:

PO TZO umowę podpisać można, natomiast gorzej jest już z samym ponownym wyborem po TZO.

Marcel,  ale czy sam wybór wymaga ponownego zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty tzn. pisma które już raz zostało wysłane wykonawcom i umieszczone na stronie internetowej Zamawiającego ( 92)

10

Tak.

11

Marcel, ale art. 94.3 nie mówi nic o tym. poza tym co ze środkami odwoławczymi

12

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/wybor-oferty/terminy-wynikajace-z-art-94-ust-1-pzp-w-przypadku-wyboru-oferty-po-uchyleniu-sie-od-zawarcia-umowy-w-sprawie-zamowienia-publiczn

13

jak to w NAS czyt. w przetargach bywa - znalazłam stanowisko przeciwne - Sygn. akt KIO/31/11

" wyborem,  o  którym  mowa  w  art.  2   ust.  7a  ustawy  Pzp  nie  może  być  instytucja  wyboru  ?następnej  oferty  z  listy?  przewidziana  w  art.  94  ust.  3  ustawy  Pzp,  znajdująca  zastosowanie  po  zakończeniu  postępowania  o zamówienia publiczne.
Reasumując,  wybór  oferty,  w  którym  mowa  w  art.  94  ust.  3  ustawy  Pzp  stanowi przyjęcie  oferty  przez  zamawiaj
ącego,  jest  oświadczeniem  woli  zamawiającego  o  zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą  w wyniku wcześniej dokonanej oceny.  "

14

Do Ada:

Przeczytaj uważnie:

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/wybor-oferty/terminy-wynikajace-z-art-94-ust-1-pzp-w-przypadku-wyboru-oferty-po-uchyleniu-sie-od-zawarcia-umowy-w-sprawie-zamowienia-publiczn

Vide: wyrok z dnia 9 marca 2017 r., KIO 338/17

Pozdrawiam

15

wadialny - dziękuje za pomoc