Temat: inspektor nadzoru inwestorskiego
nie wiem wydaje mi sie że gdzieś o tym czytałam moze ktoś mi pomocze
Czy do wartości roboty budowlanej wlicza się koszt ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → inspektor nadzoru inwestorskiego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie wiem wydaje mi sie że gdzieś o tym czytałam moze ktoś mi pomocze
Czy do wartości roboty budowlanej wlicza się koszt ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego?
Robota budowlana to jedno a nadzór inwestorski drugie. Nie widzę podstaw aby przy ustalaniu wartosci robót budowlanych wliczać ewentualna usługę związana z nadzorem.
oczywiście jest tak jak pisze Arek
Witam!
...też gdzieś o tym czytałam i wówczas nasówa ni się art 6 ust.1 pzp. Jednak pociesza mnie odpowiedź Arka - gdyby mógł ją bardziej rozwinąć...
Pozdrawiam!
Przepraszam "nasuwa"
dziżeki za pomoc!!!
Witam!
...też gdzieś o tym czytałam i wówczas nasówa ni się art 6 ust.1 pzp. Jednak pociesza mnie odpowiedź Arka - gdyby mógł ją bardziej rozwinąć...
Pozdrawiam!
art. 6 ust. 1 odnosi się do postepowania którego przedmiotem są roboty budowlane i usługi. Trzeba jednak pamietać że w procesie budowlanym wg prawa budowlanego występują uczestnicy tego procesu (art. 17 Prawa budowlanego; patrz też art. 12 ust. 1 Pb) tj.
1. Inwestor
2. Inspektor nadzoru budowlanego
3. Projektant
4. Kierownik budowy
Trzeba wiedzieć, że po stronie inwestora występuje inspektor nadzoru inwestorskiego zaś po stronie wykonawcy robót, który jest u nas w jst wybierany w przetargu, występuje kierownik budowy. Obie te osoby zgodnie z prawem czuwają nad realizacja inwestycji ale po dwóch stronach barykady. Tak więc organizowanie przetargu na roboty budowlane wraz z usługą nadzoru inwestorskiego skazałoby Zamawiajacego na inspektora nadzoru i kierownika budowy, którzy występowaliby po stronie wykonawcy chroniąc jego interesy, a to w procesie inwestycyjnym (budowlanym) musi być rozdzielone. Tak więc art. 6 ust. 1 wogóle nie ma tu zastosowania.
Nie wiem czy dobrze się rozwinąłem
Super!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → inspektor nadzoru inwestorskiego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc