Temat: Zła kwota wadium + inne powody odrzucenia
Cześć.
PN, powyżej progu, dofinansowany, z podziałem na części.
W trakcie zmieniałem SIWZ i ogłoszenie (zwiększyłem zakres i wadium dla jednej części).
Dwóch wykonawców złożyło prawidłowo oferty na tą część.
Dwóch wniosło za niskie wadium (w wysokości sprzed zmiany).
Problem polega na tym, że:
- pierwszy złożył oferty na 4 części. Formularz ofertowy dla zmienianej części dał sprzed zmiany, wiec nie ujął całego zakresu i chciałem odrzucić ofertę w tej części z art.89 ust.1 pkt.2, ale wadium (za niskie) w postaci gwarancji złożył jedną, na łączną kwotę, wymienił dla jakich części, ale nie podał ile dla której części.
Rozumiem, że mam go odrzucić ze wszystkich części, bo nie wiem w sumie, które są zabezpieczone, a które nie.
- drugi złożył oferty na dwie części, wadium w gotówce przelewem, wymienił dwie części, ale kwota łączna jest za niska (również nie uwzględnił zmiany wadium dla jednej z części). Odrzucić oferty dla obu części na które startował?
Z jednej strony łatwo się domyślić z jakiego powodu łączne wadium jest za niskie (nie uwzględnienie zmian), z drugiej strony z tego co pamiętam z orzecznictwa Zamawiający nie ma prawa decydować, które części są zabezpieczone wadium a które nie.
Chyba, że coś się zmieniło w momencie, gdy błędy w wadium powodowały wykluczenie wykonawcy, a teraz odrzucenie oferty...
I jeszcze jedno. Jeśli jestem zobowiązany w stosunku do jednej z ww. ofert przeprowadzić badanie rnc to mam to zrobić czy już temat wadium zamyka temat tej oferty?
Podobnie jeśli wykonawca nie złożył oświadczenia o GK to już go nie wzywać jeśli odrzucę jego ofertę z 89.1.7b