1

Temat: Usługi społeczne do 750 tys

Witam,

1. Otrzymaliśmy 4 oferty, z czego 2 przekraczają kwotę jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia.
Pytanie: badam wszystkie i wybieram najkorzystniejszą z nich?

2. Obecna najkorzystniejsza oferta to oferta konsorcjum gdzie Wykonawca wykazał posiadane doświadczenie na załączniku do umowy,
PYTANIE 1: złożony wykaz ma nagłówkową pieczątkę obu wykonawców ale sam wykaz podpisał tylko jeden z nich. Czy jest to prawidłowe?
PYTANIE 2": w wykazie wykazano 6 usług wykonanych przez Wykonawcę A i 2 Usługi wykonane przez Wykonawcę B (to wynika z załączonych referencji). Zamawiający wymagał aby Wykonawca na potwierdzenie zdolności technicznej lub zawodowej wykazał, że wykonał min. 3 Usługi o podobnym zakresie. Czy każdy z członków konsorcjum powinien wykazać po 3 Usługi osobno?
PYTANIE 3: Zamawiający ustalił kryterium "dodatkowe doświadczenie wykonawcy", które jest punktowane za każdą usługę powyżej min. wskazanego w SIWZ czyli powyżej 3 usług. Czy Konsorcjum dwóch firm, które wykazało łącznie 8 usług mogę uznać, że wykazało niezbędne min. czyli 3 Usługi i dodatkowo jeszcze kolejnych 5 usług.

Ps. co należy zrobić w przypadku braku potwierdzenia opłaty za I ratę składki za ubezpieczenie a jest dowód uiszczenia II raty?

2

Odp: Usługi społeczne do 750 tys

1 Teoretycznie powinieneś zbadać wszystkie. Skoro są dodatkowe kryteria może się okazać że oferta najkorzystniejsza to oferta najdroższa lub droższa od najtańszej.
2.1 Zawsze możesz zażądać pełnomocnictwa.
2.2 Istotą konsorcjum jest łączenie sie podmiotów w celu wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu. Wg mnie drugi z wykonawców nie musi spełniać warunku skoro pierwszy z nich spełnia warunek.
2.3 Sprawa dyskusyjna. Skoro tylko jeden z nich spełnia warunek udziału to dlaczego uznać jako dodatkowe doświadczenie wykonawcy który nie spełnia samodzielnie warunku? Policzyłbym oddzielnie dla każdego z nich, np. 3+3 i 2+0 czyli 3 ponad minimum. Inny przypadek 3+3 i 3+3 czyli 6 ponad min. Ale wykonawca pewnie inaczej zinterpretuje zapis ogłoszenia.
3 Co do ubezpieczenia to nie wiem.

3

Myślę, że wezwę do złożenia potwierdzenia opłaty I raty składki ubezpieczenia. Nie będzie to raczej nadużycie.

4

Mam jeszcze jedno pytanie:
W celu potwierdzenia okoliczności, o których mowa w art. 25a ust. 1 pkt 1 ustawy, w zakresie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przedłożył oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia mają odpowiednie kwalifikacje  ? do oferty należy dołączyć oryginał oświadczenia wg załącznika nr 7 do SIWZ.

Wykonawca nie dołączył mi tego dokumenty.
Jak postępujecie w procedurze na usługi społeczne? Wzywacie do jego złożenia ? Ps. jest to druga z kolei oferta