1

Temat: było postępowanie powyżej progów czy jest szansa na poniżej progów

- dostawa

mieliśmy już 2 postępowania powyżej progów na zakup samochodów (ogłaszane były 2 z 3 części).
Jena część zakończona umową.

Teraz z 3 części rezygnujemy.

Chcemy ogłosić trzeci raz na 2 części. Po rezygnacji z 3 części mieścimy się w trybie poniżej progów z dużym marginesem bezpieczeństwa.

czy zachodzą jakieś przesłanki, aby to postępowanie przeprowadzić do progów?

Kasa z UE (być kasę za tą 2 część sami zapłacimy, a środki z UE przesuniemy na inny cel - tego jeszcze nie wiem)

2 (edytowany przez Olek 2018-05-30 13:13:11)

Odp: było postępowanie powyżej progów czy jest szansa na poniżej progów

A jak było w planie zamówień? Jeżeli unijny to bym się tego trzymał.
Zadałem to pytanie na ostatnim szkoleniu na jakim byłem i taką odpowiedź dostałem.

3

Każde nowe postępowanie jest traktowane jako nowe, poza tym skoro np. ogłaszasz dwie części a wypali tylko jedna z nich to tę drugą szacujesz i ogłaszasz stosownie do jego wartości.

4

Olek napisał/a:

A jak było w planie zamówień? Jeżeli unijny to bym się tego trzymał.
Zadałem to pytanie na ostatnim szkoleniu na jakim byłem i taką odpowiedź dostałem.

jako sektorowiec nie muszę mieć planu

Marcel napisał/a:

Każde nowe postępowanie jest traktowane jako nowe, poza tym skoro np. ogłaszasz dwie części a wypali tylko jedna z nich to tę drugą szacujesz i ogłaszasz stosownie do jego wartości.

szacujesz do nowego o ile poprzednie szacowanie jest nie ważne; ja czasowo się mieszczę

5

Wydaje mis się ze już jest nie ważne poprzednie szacowanie, bo dwóch z trzech części już nie szacujesz wartość 2 jest teraz twoim szacunkiem

6

jo napisał/a:

Wydaje mis się ze już jest nie ważne poprzednie szacowanie, bo dwóch z trzech części już nie szacujesz wartość 2 jest teraz twoim szacunkiem

nawet jak środki są z UE ? nie czepią się

7

tego tak do końca nigdy nie wiadomo

8

To że jest to dofinansowane z unii nie ma znaczenia, nadrzędna jest ustawa Pzp.

9

Informator UZP 4/2011 str. 23-24
"Brak rozstrzygnięcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego co do poszczególnych części zamówienia, w przypadku gdy zamawiający dopuścił możliwość składania ofert częściowych, skutkuje koniecznością unieważnienia wyłącznie tych części postępowania, które nie zostały rozstrzygnięte. W pozostałym zakresie postępowanie jest ważne i zamawiający może zawrzeć umowy z wykonawcami, którzy złożyli najkorzystniejsze oferty co do poszczególnych części zamówienia. W celu wyboru wykonawców na pozostałe części zamówienia, zamawiający przystępuje do kolejnego postępowania. Zamawiający powinien wówczas ponownie oszacować wartość zamówienia co do części nierozstrzygniętych wcześniejszym postępowaniem.". Pamiętać należy, że przystępując do udzielenia zamówienia na pozostałe części nierozstrzygniętego postępowania zamawiający udziela nowego zamówienia (ponownie określane są między innymi przedmiot zamówienia i jego wartość szacunkowa), dlatego też do postępowania takiego stosuje się przepisy wynikające z ponownego oszacowania wartości zamówienia."

10

Tak, nie inaczej smile

11

Zasada o której przypomniała Kati i o której wspomniał Marcel dotyczy zamówienia podzielonego na części prowadzonego w ramach jednego postępowania. Z opisu Glav wynika ze mieliśmy zamówienie podzielone na części w ramach różnych postępowań (przynajmniej dwóch postępowań - 1/2 cz i 3 cz).
Skoro pierwsze postępowanie (1 cz i 2 cz) zostało prowadzone jak dla wszystkich części (szacunek dla trzech części) to zadanie wynikające z cz 3 czy powtórzonej cz 2 powinno zostać realizowane jak poprzednio.
Być może art 35.2 daje podstawę do ustalenia na nowo wartości szacunkowej planowanego zamówienia z uwzględnieniem zmian wynikających z wyłączenia 3 części, ale byłbym bardzo ostrożny i raczej zrobił postępowanie unijne.
Ważna informacja to to kiedy w planie pojawiła się 3 cz?

12

jarosław napisał/a:

Zasada o której przypomniała Kati i o której wspomniał Marcel dotyczy zamówienia podzielonego na części prowadzonego w ramach jednego postępowania. Z opisu Glav wynika ze mieliśmy zamówienie podzielone na części w ramach różnych postępowań (przynajmniej dwóch postępowań - 1/2 cz i 3 cz).
Skoro pierwsze postępowanie (1 cz i 2 cz) zostało prowadzone jak dla wszystkich części (szacunek dla trzech części) to zadanie wynikające z cz 3 czy powtórzonej cz 2 powinno zostać realizowane jak poprzednio.
Być może art 35.2 daje podstawę do ustalenia na nowo wartości szacunkowej planowanego zamówienia z uwzględnieniem zmian wynikających z wyłączenia 3 części, ale byłbym bardzo ostrożny i raczej zrobił postępowanie unijne.

też przychylam się do Twojej odpowiedzi.

co do cz. 3 to tego nawet najstarsi górale nie wiedzą ;-)

13 (edytowany przez Katiqq 2018-06-07 18:01:50)

jarosław napisał/a:

Witaj Jarosław, zobaczmy co napisano:
"- dostawa
mieliśmy już 2 postępowania powyżej progów na zakup samochodów (ogłaszane były 2 z 3 części).
Jena część zakończona umową.
Teraz z 3 części rezygnujemy.
Chcemy ogłosić trzeci raz na 2 części. Po rezygnacji z 3 części mieścimy się w trybie poniżej progów z dużym marginesem bezpieczeństwa.
Czy zachodzą jakieś przesłanki, aby to postępowanie przeprowadzić do progów?
Kasa z UE (być kasę za tą 2 część sami zapłacimy, a środki z UE przesuniemy na inny cel - tego jeszcze nie wiem)"

Coś mnie się zdaje, że skoro 1 część zakończona podpisaniem umowy, z jednej rezygnują, to z 3 części zostaje do procedowania jedna. Nie rozumiem dlaczego autor postu mówi o dwóch.
Zasadę, którą przytoczyłam należy stosować każdorazowo, nawet w takiej sytuacji jak opisuje autor. Dlaczego? Ponieważ w przypadku podziału zamówienia na części procedowane odrębnie, wartością zamówienia jest wartość wszystkich części. Jeśli część 1 = 2 mln zł, część 2 = 800 tys. zł, część 3 = 90 tys. zł, to wartością każdej części jest 2,89 mln zł. Jeśli na część 1 podpiszesz umowę, z części 2 zrezygnujesz, to musisz przeszacować i zastosować tryb właściwy dla wartości, czyli w tym wypadku art. 4 pkt.8 PZP