1

Temat: Umowy zlecenia w zamówieniach

UZ podlegają zamówieniom publicznym, ale jak w praktyce zrobić procedurę z wolnej ręki z osobami na umowę zlecenie?
Nie mamy firm chętnych na zamówienie/nie stać nas na nie, a jedynie pojedyncze osoby, nieprowadzące działalności gospodarczej.
Zrobiliśmy parę postępowań przetargowych, lecz nikt się nie zgłosił.

2

Odp: Umowy zlecenia w zamówieniach

pozostaje WR

3 (edytowany przez GallAnonim 2018-06-22 20:24:03)

Pamiętaj, że po PN możesz zrobić WR, gdy "w postępowaniu prowadzonym uprzednio w trybie przetargu nieograniczonego albo przetargu ograniczonego nie wpłynął żaden wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, i nie zostały złożone żadne oferty lub wszystkie oferty zostały odrzucone na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ze względu na ich niezgodność z opisem przedmiotu zamówienia lub wszyscy wykonawcy zostali wykluczeni z postępowania, a pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione;"
Jeśli w PN były warunki, które uniemożliwiały złożenie oferty innym wykonawcom a teraz z nich zrezygnujesz lub zmienisz, to będzie to naruszenie ustawy.

Poza tym, nie ma specjalnej różnicy między WR dla podmiotu i WR dla "szarego obywatela". W umowie będzie rachunek a nie faktura. Obowiązek naliczania i odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne do ZUS-u. Zamawiający nalicza i odprowadza składki. Zwolniony z odprowadzania składek społecznych, dopiero gdy zleceniobiorca posiada inne tytułu do ubezpieczenia, których kwota jest równa lub wyższa niż minimalna krajowa. Obowiązkowo opłacana będzie składka zdrowotna. (z wyłączeniem studentów poniżej 26 roku życia).
Musisz napisać o powyższych odliczeniach w umowie.
Pamiętaj, przy zleceniu, że wysokość minimalnej stawki godzinowej wynosi 13,70 zł brutto za godzinę. Zamawiający będzie musiał ewidencjonować czas przepracowany przez zleceniobiorcę, tak, by organy kontrolujące mogły zweryfikować, czy minimalna stawka godzinowa jest prawidłowa, np. do rachunku musi być protokół odbioru z liczbą przepracowanych godzin.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-o-czym-musisz-pamietac-zatrudniajac-pracownika-na-umowe-zlecenie

W świetle RODO pamiętaj o jego zgodzie na publikację danych np. w bzp w info o zawarciu umowy.

4

Wszystko to ok, tylko nie wiem jak ma wyglądać procedura, bo przykładowo jeżeli potrzebowałam 10 pracowników, których miała mi dać firma, to:
1. mam wysyłać do 10 osób zaproszenie do negocjacji, gdzie tryb ZWR to negocjacje tylko z 1 wykonawcą?
2. poza tym warunki przetargowe dot. typowo firmy, a nie "zwykłego" człowieka, a nie mogę ich zmieniać w sposób istotny

5

Umowa zlecenie to rodzaj umowy która podlega rygorom ustawy Pzp. Możesz powtórzyć PN z wariantem podziału na części i z odpowiednia umową.
Prowadząc zwykły PN również można zaznaczyć odpowiednie warunki w przypadku pojawienia sie zleceniobiorcy np przy sposobie obliczenia ceny zaznaczyć że ceną oferty jest cena wraz ze wszystkimi daninami na rzecz ZUS (przypadek w którym należy doliczyć składki na ubezp społ leżące po stronie pracodawcy.
Ja powtórzyłbym PN z opcją pod UZ. Nie jestem przekonany czy podział na części nie oznacza istotnych zmian warunków o których mowa w art 67.1.4