1

Temat: Kryterium oceny ofert - okres gwarancji

Zamawiający zawarł w SIWZ, że jednym z Kryterium oceny oferty jest okres gwarancji i określił, że minimalny okres gwarancji to 36 m-cy a maksymalny to 60 m-cy. W jednej z ofert Wykonawca  udzielił gwarancji na okres 24 m-cy. Czy ta oferta podlega odrzuceniu - art.89. ust.1.pkt. 2?

2 (edytowany przez eva 2018-07-04 09:56:26)

Odp: Kryterium oceny ofert - okres gwarancji

Oferta podlega odrzuceniu. Często zamawiający zawierają zapisy dot. przypadku kiedy wykonawca poda np. okres gwarancji krótszy niż wymagany (spotkałam sie z dwoma przypadkami jedni zamawiający piszą wprost, że nie podanie gwarancji lub gwarancji krótszej niż wymagana to oferta zostanie odrzucona, inni uznają że wykonawca podał ten minimalny okres gwarancji tj. w tym przypadku 36 miesięcy i poprawiają to jako inną omyłkę i przyznają wtedy 0 pkt w tym kryterium). A czy są w SIWZ  jakieś w tej kwestii zapisy przy tym kryterium oceny ofert?

3

Jest taki zapis;,,Zamawiający zastrzega, że minimalny okres gwarancji jakości wynosi 36 miesięcy, natomiast maksymalny okres to 60 miesięcy''.

4

odrzucenie

5

Dziękuje za cenne informacje.
Pozdrawiam

6

oczywiście odrzucenie bo nie spełnił. Ja na drukach swoich wpisuję hasło "przedłuzony czas gwarancji" powyżej wymaganego - nie mam pomyłek smile