1

Temat: termin płatności faktury jako kryterium

Czy termin płatności faktury, kiedy dłużnikiem będzie jednostka samorządu terytorialnego może być dłuższy niż 30 dni?

2

Odp: termin płatności faktury jako kryterium

Może być ale co nie znaczy, że W. nie moze starać się o odsetki po 30 dniach co wynika z innych przepisów

3

Nie bardzo, żeby termin był wydłużany, bo ustawa mówi o 30 dniach, możesz np. z 14 dni wydłużać do 30, ale 30 nie powinno być przekroczone, tak jak pisze cbud Wykonawca będzie naliczał odsetki po tym terminie.

4

u naszych radców nie przejdzie umowa z terminem pow. 30 dni, dlatego w kryterium mam zawsze max 30 dni

5

Kryterium termin płatności mi nie pasi.

6

Czasem najmniej szkodliwe kryterium.

7

Ale kompletnie nic nie wnoszące.

8

Marcel, a jakie kryterium oprócz ceny coś wnosi ?

9

Są kryteria które wnoszą ale wszystko zależy od konkretnego przypadku, faktem jest również iż duża część kryteriów jest na siłę.

10

Odpowiadasz jak osoba prowadząca szkolenia z zakresu ZP. Na każdym zadaję im podobne pytanie i słyszę odpowiedź w takim stylu. Niestety nikt nie potrafi podać przykładu logicznego wyliczalnego matematycznie kryterium innego niż cena. Wszelkie gwarancje, terminy wykonania itp to przecież tylko pic na wodę wstawiane wyłącznie dla zaspokojenie wymogów ustawy. Co gorsza, nikt nigdy nie potrafił podać przykładu kryterium jakość w robotach budowlanych.

11

Zgadzam się z Tobą, fakt że kryteria inne niż cena to głupota tym bardziej że wprowadzając kryteria inna niż cena to czas przeszły gdzie 2,3 lata temu ceny były naprawdę niskie a to na chwilę obecną już nie funkcjonuje, wiadomo również że większość kryteriów i tak podwyższa ceną ofertową, jednym przypadkiem jaki zdarzył mi się, to kryterium terminu realizacji roboty budowlanej gdzie w ostatnim momencie otrzymaliśmy środki z dofinansowania a zachowanie terminu do rozliczenia wręcz graniczyło z cudem, dzięki temu kryterium rozliczyłem inwestycję, to praktycznie jeden jedyny przypadek, gdzie cena nie była dla mnie najważniejsza.

12

Tak jak mówilem wielokrotnie, przymus kryterium pozacenowego zrobiony pod publiczke. Mamy opis przedmiotu i warunki udziału nic więcej nie trzeba. Jeżeli natomiast chodzi o problem co do jakości to jest on związany z etapem wykonawstwa zamówienia i egzekwowaniem tej jakości i standardów opisanych w siwz i ofercie.

13

Dokładnie tak Janku, przypilnowanie jakości realizacji zamówienia jest jednym z najważniejszych celów zamawiającego.