Temat: Oświadczenia i dokumenty po 18.10.2018 r.
W związku z elektronizacją zamówień zmieniło się również rozporządzenie ws. dokumentów jakich może żądać zamawiający od wykonawcy. Chodzi o zamówienia poniżej progu.
Rozumiem, że wszystkie dokumenty są w wersji papierowej (zgodnie z wyborem zamawiającego nie zostanie dopuszczona możliwość składania dokumentów lub oświadczeń przy użyciu środków komunikacji elektronicznej) z tą różnicą, że dokumenty i Oświadczenia z rozporządzenia mogą być w oryginale (wersja papierowa) lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem (również wersja papierowa). W związku z tym:
- oświadczenie o braku postaw z wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu powinno być w oryginale ( w rozporządzeniu nie ma tego Oświadczenia, natomiast jest wymienione w ustawie),
- oświadczenie o przynależności lub nie do grupy kapitałowej powinno być w oryginale ( w rozporządzeniu nie ma tego Oświadczenia, natomiast jest wymienione w ustawie).
Czy dobrze to rozumie?
Mam wątpliwość jeszcze do zobowiązanie podmiotu trzeciego. Czy ma być w oryginale czy może być też w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. W rozporządzeniu jest tylko mowa jakich dokumentów może żądać zamawiający od wykonawcy.
Nawiązując do zamówień powyżej progów gdzie teraz wszystkie dokumenty są elektroniczne to jak interpretować zapis z rozporządzenia ?2. dokumenty lub Oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu, składane są w oryginale w postaci dokumentu elektronicznego lub w elektronicznej kopi i dokumentu lub Oświadczenia poświadczonej za zgodność z oryginałem.? Chodzi o oryginały, które muszą być w postaci elektronicznej ale czy podpisane również kwalifikowanym podpisem elektronicznym ? Z rozporządzenia wprost to nie wynika.