1

Temat: zawiadomienie o wyborze oferty a zabezpieczenie środków

Najkorzystniejsza oferta jest na kwotę większą niż zabezpieczone środki. Uchwała o zwiększeniu środków na zadanie będzie podjęta na sesji w dniu 28.12.2018r.  Umowa ma obowiązywać od 01.01.2019r. Czy czekać z zawiadomieniem do 28.12.2018r. i w terminie wcześniejszym, tj. 31.12.2018r. podpisać umowę (była tylko jedna oferta), czy już wysłać zawiadomienie o wyborze oferty, a umowę podpisać po sesji?

2

Odp: zawiadomienie o wyborze oferty a zabezpieczenie środków

Mam teraz to samo smile, wysyłasz zawiadomienia a umowę podpisujesz 31.12

3

Ale wysyłasz już zawiadomienie, czy czekasz na sesję i wysyłasz po sesji?

4

Wyboru zawsze (prawie zawsze) dokonuję nawet jak nie ma kasy, podpisanie umowy jest zaciągnięciem zobowiązania finansowego.

5

wybór robisz wcześniej a umowę można by było i 28.12. jeśli sesja do południa smile

6

Też tak zawsze myślałam, ale ostatnio dowiedziałam się na szkoleniu, że na termin zawiadomienia muszą być już środki. Mówił to dość dobry szkoleniowiec. Jeśli macie, to podrzućcie jakieś wyroki na potwierdzenie, że jednak wystarczy mieć środki na termin podpisania umowy. Proszę...

7

wyroku na to nie kojarzę bo chyba nie było w tym zakresie problemów, chodzi tu penie o asekurację bo masz do wyboru dwie drogi: unieważnić albo podnieść środki. Jesli by się zdarzyło, że może być problem z zatwierdzeniem to lepiej czekać bo co potem zrobisz, ale skoro jesteś pewna to po co czekać. Zawiadomienie nie jest jeszcze przyjęciem zobowiązania i może być jego wadą tylko gdy potem środki nie zostaną przyznane.

8

Wszystko zależy od wiedzy Zamawiającego, on wie czy środki zostaną przesunięte czy też nie, skoro wiadomo że będą nie ma sensu czekać z dalszym procedowaniem a brak środków na daną chwilę procedowania zgodnie z Pzp nie wyklucza.