1

Temat: Kryterium oceny ofert

Planujemy w siwz oraz w umowie wprowadzić dwa terminy zrealizowania umowy. W pierwszym mają być wykonanie wszystkie roboty budowlane, a w drugim wykonawca ma uzyskać pozwolenie na użytkowanie. Moje pytanie czy można drugi z tych terminów jako Kryterium oceny ofert?

2

Odp: Kryterium oceny ofert

A dlaczego kryterium oceny ma być drugi, a nie pierwszy termin, skoro drugi wynika z pierwszego?
Ja z terminu uzyskania pozwolenia nie robiłbym kryterium, ponieważ pozwolenie formalnie uzyskuje inwestor, a po drugie termin uzyskania pozwolenia w dużej mierze zależny jest od organu wydającego decyzję.

3

Jak wyżej.

Na pozwolenie na użytkowanie Wykonawca budowy nie do końca ma wpływ.
Skrócenie terminu realizacji budowy wydaje się lepszym kryterium.

4

Skrócenie terminu realizacji zamówienia też musi mieć swoje uzasadnienie, jeżeli jest czas na realizację i zamawiającego nic nie spieszy np. rozliczenie dotacji, otrzymanie środków w późniejszym terminie niżeli zakładano itd. to kryterium terminu realizacji jest również ryzykowne.

5

Dziękuję za odpowiedzi, jeszcze mam jedno pytanie, jeśli wprowadzę wykonanie robót budowlanych jako kryterium oceny ofert i zaproponuję dwa możliwe terminy wykonania umowy, to czy czy termin uzyskania pozwolenia może być sztywnym terminem. Dla tego wykonawcy, który zaproponuje wcześniejszy termin wykonania robót automatycznie będzie miał więcej czasu na uzyskanie pozwolenia. Czy tak można zaproponować?

6

Bardzo wątpliwe. Takie skrócenie terminu nie ma żadnej wartości, skoro obiektu nie będzie można użytkować.

7

podstawowe warunki:
to kryterium musi być niezbędne przy realizacji zadania
to kryterium musi mieć odniesienia i w umowie i w jej wykonaniu
Przykład prosty:
wpisujesz skrócenie terminu a następnie kary za opóxnienia są tak znikome, że wykonawca i tak przedłuża a za skrócenie dostał odpowiednie punkty

8

jeśli wpisze w siwz ze do punktacji maksymalny termin gwarancji i rękojmi to 72 miesiące a wykonawca wpisze do oferty 90 miesięcy to do umowy wpisuje 90 miesięcy?

9 (edytowany przez jo 2019-01-16 09:58:30)

do punktacji liczę jak 72 do umowy 90

10

tak i nawet taki zapis wprowadzam do siwz - jego strata, że był nadgorliwy

11

Tak jak cbud mam zapisy w SIWZ. Coś w stylu: W przypadku zaoferowania okresu gwarancji powyżej 72 miesięcy do kryterium oceny ofert zostanie przyjęte 72 miesięcy a do umowy faktycznie zaoferowana długość gwarancji,

12

a co powiecie na kryterium gwarancja i rękojmi - WAGA - 30%
min. gwarancja i rękojmia 60 miesięcy a maksymalna do punktacji 72 misiesiące
obliczanie punktów za pomocą wzoru wg ilości zaoferowanych miesięcy
mogą być takie małe widełki?

13

Ja przykładowo mam zapis przy kryterium okres dodatkowej gwarancji (gdzie okres podstawowej gwarancji określony z góry to 60 miesięcy) że wykonawca może zaoferować okres dodatkowej gwarancji nie dłuższy niż 12 miesięcy oraz dodaję zapis że wykonawca może zaoferować okres dodatkowej gwarancji dłuższy ale do punktacji będzie brane tylko 12 miesięcy ( do umowy wpisuję tyle ile zaoferował - zgodnie z ofertą).

14

Marta napisał/a:

a co powiecie na kryterium gwarancja i rękojmi - WAGA - 30%
min. gwarancja i rękojmia 60 miesięcy a maksymalna do punktacji 72 misiesiące
obliczanie punktów za pomocą wzoru wg ilości zaoferowanych miesięcy
mogą być takie małe widełki?

Wartość kryterium w % musi być zalezne też od ceny oferty. Skoro dokłada tylko 12 m-cy a może uzyskać aż 30% wartości (licząc pkt) ?

15 (edytowany przez Marta 2019-01-17 12:01:11)

nie bardzo wiem o co pytasz?
w moim przypadku 30 pkt można dostać za przedłużenie gwarancji o rok, czy to jest ok? liczba miesięcy będzie tutaj punktowana. daliśmy min. 60 miesięcy bo trwałość projektu 5 lat a tą górną granice chcemy zostawi na 72 miesiącach.

16

eva napisał/a:

Ja przykładowo mam zapis przy kryterium okres dodatkowej gwarancji (gdzie okres podstawowej gwarancji określony z góry to 60 miesięcy) że wykonawca może zaoferować okres dodatkowej gwarancji nie dłuższy niż 12 miesięcy oraz dodaję zapis że wykonawca może zaoferować okres dodatkowej gwarancji dłuższy ale do punktacji będzie brane tylko 12 miesięcy ( do umowy wpisuję tyle ile zaoferował - zgodnie z ofertą).

ile punktów tutaj przyznajesz?

17

Jeśli mam kryterium oceny ofert okres dodatkowej gwarancji np. 20% to max wykonawca może uzyskać 20 pkt.
Przykładowo wykonawca udziela np. 15 miesięcy to otrzymuje max punktów tj. 20 pkt a do umowy wpisywane jest 60+15 tj. 75 miesięcy

18

eva napisał/a:

Jeśli mam kryterium oceny ofert okres dodatkowej gwarancji np. 20% to max wykonawca może uzyskać 20 pkt.
Przykładowo wykonawca udziela np. 15 miesięcy to otrzymuje max punktów tj. 20 pkt a do umowy wpisywane jest 60+15 tj. 75 miesięcy

a może być 30% czy to za dużo?

19

Piszę własnie o tym. Czy 12 przedłużenia, ma dla Ciebie aż taką wartość aby szacować to na ok. 30% umowy? Przykładowo Wykonawca, który nie da przedłużenia oszacuje kwotę taniej o 30%, a drugi który przedłuży tylko o 12 m-cy da cenę droższą o 29%. Teraz bedziesz musiała wybrać bezwglednie tego droższego aż o 29% bo minimalnie wygra. Okres 12 miesięcy nie jest wg. mnie dobry do podniesienia aż o 30%

20 (edytowany przez Marta 2019-01-17 13:01:56)

dochodzi do tego jeszcze skrócenie terminu realizacji- 10%, czy te proporcje zmieniłbyś na 20% i 20%? termin realizacji już jest bardzo krótki stąd chcieliśmy dać tylko 10%.
w i postępowaniu było tak: cena 60% i gwarancja 40% a widełki przy gwarancji pow. 36 miesięcy do 72 miesiące, i w rankingu ten droższy byl na 1 miejscu
chcemy uniknąć takiej sytuacji co zatem zalecasz? zwiększenie widełek np. do 120 miesięcy czy niższa waga?

21

1. skoro już krótki - to czy będzie realny do wykonania po skróceniu? Musisz wtedy pilnować i nie wolno przedłużać.
2. jesli już chcesz przedłużać o 30% to daj np. drugie 60 m-cy przedłużenia

22 (edytowany przez Marta 2019-01-17 13:16:04)

cbud napisał/a:

1. skoro już krótki - to czy będzie realny do wykonania po skróceniu? Musisz wtedy pilnować i nie wolno przedłużać.
2. jesli już chcesz przedłużać o 30% to daj np. drugie 60 m-cy przedłużenia

ad.1. termin skracamy tylko o 1 ub 2 tygodnie w kryterium
ad. 2 120 miesięcy na temomodernizację to ogromna gwarancja , a może 96 miesięcy?

23

a jeszcze jedno pytanie- co sie dzieje gdy ilość uzyskanych punktów jest taka sama?wygrywa oferta z niższą ceną?

24

Marta, jeżeli jest to to samo zamówienie, o które pytałaś w związku z kierownikami to rozważ może wprowadzenie jako dodatkowego kryterium doświadczenia tych osób.W przeciwieństwie do doświadczenia wykonawcy jako firmy doświadczanie kluczowych pracowników może być kryterium wyboru. To kryterium przy robotach budowlanych pozwala trochę ograniczyć wpływ okresu gwarancji na konieczność wyboru droższej oferty.

25

Widzę, że w wielu przetargach pojawia się kryterium cena powyżej 60% i zastanawia mnie to dlaczego, ponieważ 99% Zamawiających robi to niezgodnie z ustawą. To nie wiem czym oni się kierują? Dają np. 96 % cena i 4 % termin dostawy, albo inne.
Oczywiście pomijam te przypadki, kiedy Zamawiający spełnia warunki i może dać cenę powyżej 60%.