1

Temat: kryterium gwarancja

Czy taki zapis może być w umowie?
    kryterium ?Długość okresu gwarancji?:

kryterium ?Długość okresu gwarancji? będzie rozpatrywana na podstawie udzielonego okresu gwarancji podanego w miesiącach ? zadeklarowanego przez Wykonawcę w Formularzu oferty.
Najkrótszy możliwy okres gwarancji dopuszczony przez Zamawiającego: G min. = 36 miesięcy od dnia kolejnego po dacie odbioru robót.
Najdłuższy możliwy okres gwarancji przyjęty do oceny oferty przez Zamawiającego: G max = 72 miesięcy od dnia kolejnego po dacie odbioru robót.
Jeżeli Wykonawca zaoferuje ?Długość okresu gwarancji? krótszy niż 36 miesięcy  ? oferta takiego Wykonawcy zostanie odrzucona, jako niezgodna z SIWZ.
Jeżeli Wykonawca zaoferuje ?Długość okresu gwarancji? dłuższy niż 72 miesiące ? przyjmuje się, że Wykonawca udzielił 72 miesięcy gwarancji.
Jeżeli Wykonawca nie zaoferuje żadnego ?Długości okresu gwarancji? przyjmuje się, że Wykonawca udzielił 36 miesięcy gwarancji.
Liczba punktów zdobyta, w tym kryterium będzie obliczona wg wzoru:
G = okres gwarancji w badanej ofercie  w miesiącach/najdłuższy zaoferowany okres gwarancji  w miesiącach  x 100 x 40% (waga kryterium)

2 (edytowany przez memphis 2019-01-31 17:07:22)

Odp: kryterium gwarancja

Zauważ tylko, że zgodnie z tym wzorem przy najkrótszym okresie gwarancji wykonawca nigdy nie otrzyma 0 pkt. Tak więc w istocie waga kryterium nie wynosi 40%.

3

Ja mam taki zapis:
Punkty przyznawane za podane w pkt. .... kryteria będą liczone według następujących wzorów:
Nr kryterium    Wzór
1   
             Cm
C = -------------- x 60 (max liczba punktów)
             Cb
C    - otrzymana ilość punktów w kryterium ceny
Cm    - najniższa oferowana cena spośród ofert
Cb    - cena badanej oferty
2   
         Gb - 48
G = -------------- x 40 (max liczba punktów)
         Gn - 48
G     - otrzymana ilość punktów w kryterium okres gwarancji
Gb    - okres gwarancji liczony w miesiącach w ofercie badanej
Gn    - okres gwarancji liczony w miesiącach najdłuższy spośród ofert

Ocena = C + G, gdzie:
C    - liczba punktów dla kryterium cena
G    - liczba punktów dla kryterium okres gwarancji
Zamawiający określa minimalny okres gwarancji na 48 miesięcy, natomiast maksymalny na 60 miesięcy.
Ocenie podlegać będzie gwarancja ponad wymagane minimum.
a)    Oferta z najdłuższym okresem gwarancji (jednak nie krótszym niż 48 miesięcy i nie dłuższym niż 60 miesięcy) = 40 punktów,
b)    Zaoferowanie gwarancji równej wymaganemu minimum (48 miesięcy) spowoduje nieprzyznanie żadnego punktu w tym kryterium,
c)    Zaoferowanie gwarancji poniżej wymaganego minimum spowoduje odrzucenie oferty zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy,
d)    Nie wpisanie okresu gwarancji w formularzu ofertowym spowoduje odrzucenie oferty zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy,
e)    W przypadku gdy wykonawca zaoferuje okres gwarancji powyżej wymaganego maksimum zamawiający do oceny ofert przyjmie 60 miesięcy
f)    Okres gwarancji pozostałych ofert będzie liczony wg proporcji matematycznej,
g)    Zamawiający zastosuje zaokrąglanie każdego wyniku do dwóch miejsc po przecinku,
h)    Wykonawca winien podać ilość miesięcy, np. 60 (liczba całkowita).
Oferta, która uzyska największą liczbę punktów w oparciu o przyjęte kryteria oceny ofert będzie uznana jako najkorzystniejsza.
Maksymalna łączna liczba punktów jaką może uzyskać Wykonawca wynosi ? 100 pkt.
Za ofertę najkorzystniejszą uznana zostanie oferta, która w sumie uzyska największą ilość punktów, biorąc pod uwagę ww. kryteria.

4

Mam podobnie bez czynności odrzucania oferty

5

a ja robię punktowo. daję pkt. w pełnych okresach 6-miesięcznych z racji tego, iż przedłużenia 1 m-c uważam za mało istotne.

6

Fart napisał/a:

Ja mam taki zapis:
Punkty przyznawane za podane w pkt. .... kryteria będą liczone według następujących wzorów:
Nr kryterium    Wzór
1   
             Cm
             Cb
.

jeśli masz unijne, to dopisz info że wybierasz spośród ofert nie podlegających odrzuceniu
bo jak nie ma na czym urwać 5% to już ma

7

zes- czy może być taki zapis:
1. Kryteria oceny ofert - zamawiający uzna oferty za spełniające wymagania i przyjmie do szczegółowego rozpatrywania, jeżeli:
1.1.    oferta, spełnia wymagania określone niniejszą specyfikacją,
1.2.    oferta została złożona, w określonym przez zamawiającego terminie,
1.3.    wykonawca przedstawił ofertę zgodną co do treści z wymaganiami zamawiającego.

8

zes napisał/a:
Fart napisał/a:

Ja mam taki zapis:
Nr kryterium    Wzór
1   
             Cm
             Cb
.

jeśli masz unijne, to dopisz info że wybierasz spośród ofert nie podlegających odrzuceniu
bo jak nie ma na czym urwać 5% to już ma

a na jakiej podstawie?

9

kontrolujący doszedł do wniosku, że różnicą jest:
najniższa oferowana cena spośród ofert vs. najniższa oferowana cena spośród ofert nie podlegających odrzuceniu

co jakby nie patrzeć wpływa na ilość przyznanych punktów smile

10

Za brak takiego zapis jest korekta?

11

Zawsze myślałem, że ranking jest ostatnim etapem podczas oceny ofert i nie trzeba już tego wyjaśniać...

12

memphis napisał/a:

Zawsze myślałem, że ranking jest ostatnim etapem podczas oceny ofert i nie trzeba już tego wyjaśniać...

do 5% korekty i dla mnie były pewnie sprawy oczywiste

13

Zmieniło to w ogóle coś? Bo pojąć tej korekty nie mogę.

14

Tak a 'propos jeszcze rankingu ofert i przeliczania punktacji - w procedurze odwróconej, po zakończeniu oceny ofert, w tym po stworzeniu ich rankingu, następnie wezwaniu wykonawcy z najwyżej ocenioną ofertą do złożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1 lub 2, gdyby okazało się, że wykonawca ten podlega jednak wykluczeniu, ranking ofert nie jest już na nowo przeliczany? Kolejny wykonawca nie otrzymuje zatem w kryterium ceny maksymalnej oceny?

Inaczej natomiast jest przy procedurze zwykłej, gdzie wszystko jest przeliczane na nowo?

15

naprawde korekte dali za takie coś? a zapisy ustawy? przecież mówią kiedy punktujemy po jakim etapie..nie rozumie tego

16

Czy w związku z tym, że przy najkrótszym okresie gwarancji wykonawca nigdy nie otrzyma 0 pkt. Tak więc w istocie waga kryterium nie wynosi 40%....czy to jest błąd, jeżeli przy okresie gwarancji 36 miesięcy Wykonawca otrzyma 20 pkt?