Temat: roboty nie ujęte w dokumentacji
Czy co do robót nie ujętych w dokumentacji, ani w przedmiarze można zrobić aneks? Na jakiej podstawie - 144 ust. 1 pkt 6 ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → roboty nie ujęte w dokumentacji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy co do robót nie ujętych w dokumentacji, ani w przedmiarze można zrobić aneks? Na jakiej podstawie - 144 ust. 1 pkt 6 ?
Zamawiający może dokonać zwiększenia zakresu robót stanowiących przedmiot umowy, a tym samym zwiększyć wynagrodzenie wykonawcy również na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp.
Na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp zmiany w umowie w sprawie zamówienia publicznego zamawiający może z góry uznać za nieistotne, jeżeli łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 Pzp i jednocześnie mniejsza od 15% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie w przypadku zamówień na roboty budowlane.
W przypadku zmian umowy dokonywanych na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp zamawiający nie musi sprawdzać, czy zmiana ma charakter istotny czy nieistotny, wystarczy bowiem, że łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w rozporządzeniu Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz.U. poz. 2479) [5 548 000 euro] i jednocześnie mniejsza od 15% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie, w przypadku zamówień na roboty budowlane.
Zmiany dokonane na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp nie mogą jedynie prowadzić do zmiany charakteru umowy lub umowy ramowej.
Ze zmianą ogólnego charakteru zamówienia będziemy mieć do czynienia w sytuacji zastąpienia danego przedmiotu zamówienia innym lub w sytuacji zmiany rodzaju zamówienia.
Zamawiający nie może natomiast zastosować art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp w celu uniknięcia stosowania Pzp.
czy można skorzystać z art. 144 uat. 1 pkt 6 również przy wynagrodzeniu ryczałtowym? w inwestycji na termomodernizacje budynków nie było uwzględnionego remontu dachu jednego z budynków, nie ma tego w dokumentacji projektowej. w trakcie realizacji umowy okazuje sie że przecieka dach nie ujęty w dokumentacji projektowej. Czy Z. może skorzystać z art. 144 ust. 1 pkt.6?
gdyby to było w dokumentacji projektowej powiedziałbym że musi to być wykonane w ramach ceny ryczałtowej,
a tak zaryzykowałbym że może to być wykonane w trybie 144 ust.1 pkt 6 (przy zachowaniu widełek),
ale jeszcze uwaga,
czy takie zamówienie nie może być potraktowane jako odrębne od tego już realizowanego bo się teraz ujawniło? czyli zlecone stosownie do swej wartości komukolwiek?
wg mnie może tylko nie wiemy czy nie będzie bardziej ekonomicznie aby zlecić temu który już jest na budowie?
Tak. Przepis art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp może być zastosowany w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego. Podobnie, jak art. 144 ust. 1 pkt 2 Pzp.
wadialny- mogę prosić o coś więcej w tym temacie?będę wdzięczna
ktoś pomoże?
Wykonawca wysłał do nas liste robót po inwentaryzacji które należy wykonać dodatkowo-wartość tych robót nie ujętych w wysokości do 15% wartości umowy. czy to jedyna przesłanka którą Zamawiający musi zbadać czy należy również sprawdzić czy są konieczne aby ukończyć zadanie podstawowe?protokoły konieczności rozumie że muszą być itd...
A czy widzisz coś takiego w tym przepisie że mają być konieczne do wykonania podstawowego?
nie, ale ten przepis wg mnie to pełna swoboda..nie ma tu jakiegoś haczyka??
tak swoboda, zamawiający nie są aż do takiej przyzwyczajeni, stąd wietrzą podstęp
Tak się tylko zastanawiam nad tym ryczałtem. Skoro mamy umowę z wynagrodzeniem ryczałtowym to czy te dodatkowe roboty które pojawiły się po inwentaryzacji nie powinny zostać wykonane w ramach podstawowej umowy bez zwiekszenia wynagrodzenia?
no właśnie..wydaje mi sie że dodatkowe a dodatkowe to wielka rożnica... wg mnie jeśli czegoś nie ujęto w projekcie a zgodnie ze sztuką budowlaną czy fachową wiedzą budowlańca wiadomo odgórnie że musi być coś zrobione dodatkowo, bo technicznie jest to nierozłaczne ażeby "zahulało" to sorry ale Wykonawca robi to w cenie podstawowej umowy ryczałtowej.
bo tak to może sobie litanie wypisać i ujawnić sie z nią nie na etapie zadawania pytań do siwz tylko na etapie realizacji....
przykład gdzie wg mnie można uznać te dodatkowe z art. 144 ust. 1 pkt 6: Z. w ramach termomodernizacji budynków wymienia oprawy na energoszczedne, w projekcie nie było wymiany instalacji i okazuje sie na etapie realizacji ze stara instalacja nie udźwignie tych nowych opraw, wtedy można by umowę aneksować i wykonać dodatkowo nową instalacje, zgadzacie się? oczywiście opinia inspektora od instalacji musiałaby być wykonana.
no zgadza się pisałem w poście 4, to co powinno być w cenie ryczałtowej to w tej cenie
a czy w przypadku gdy Zamawiający zechce zrobić remont dachów-wymianę papy na dachach tych budynków termomodernizowanych a nie było to ujęte w dokumentacji projektowej to może to zlecić z art. 144 ust. 1 pkt 6?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → roboty nie ujęte w dokumentacji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc