1 (edytowany przez jo 2019-05-16 12:44:01)

Temat: chyba błąd

PN robota budowlana rozliczenie kosztorysowe
było kilka tych samych pozycji kosztorysowych w 2 z nich cena jednostkowa 180 zł za m3 w jednej 18 zl za m3 przy tym wyliczeniu wychodzi RNC
1) wzywam do wyjaśnień - odpisuje mi że sie pomylił - odrzucam
2) wzywam do wyjaśnień - odpisuje mi że sie pomylił poprawiam jako inna pomyłkę i przeliczam na 180 ( po przeliczeniu i tak jest najkorzystniejszy)

czy coś się może zmieniło od tego czasu
https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/16238/poprawka-w-kosztorysie/

2

Odp: chyba błąd

Wyrok o sygn. akt KIO 1574/16
Artykuł 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp nakazuje odrzucenie oferty, która zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia. Zatem to cena całej oferty jest przedmiotem oceny i badania zamawiającego pod kątem jej rzetelnego obliczenia. Orzecznictwo dopuszcza wprawdzie możliwość badania przez zamawiającego wyceny poszczególnych elementów składających się na cenę. Jednak odrzucenie oferty w związku z zaniżeniem wyceny jej części może nastąpić, wyłącznie w sytuacji gdy skutkiem tego zaniżenia jest rażące obniżenie ceny całej oferty. Usankcjonowaniem tego poglądu jest brzmienie znowelizowanego art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, zgodnie z którym zamawiający może badać poszczególne elementy składające się na cenę lub koszt oferty, jednak muszą one być istotne.

Wyrok o sygn. akt KIO 198/16
Zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia. Ustawodawca przewidział tym samym, że dla zaistnienia rażąco niskiej ceny wyznacznikiem jest relacja całości ceny do całości przedmiotu zamówienia. W konsekwencji przy badaniu rażąco niskiej ceny należy brać, co do zasady, pod uwagę całkowitą cenę, a nie opierać się jedynie na niektórych jednostkowych kosztach.

3

Jeżeli całość przedmiotu (ceny) wydaje się rażąco niska to kiepsko, jeżeli nie a całość nie wydaje się rażąco niska to patrz wyroki powyżej.

4 (edytowany przez jo 2019-05-16 13:27:06)

gdyby ta jedna pozycja była na wartości 180 zł a nie 18 zł to by nie było RNC tylko wydaj mi się ze napisze że się pomylił w tej cenie jednostkowej i wtedy chyba będzie marnie

5

Marcel. Zastanawiałem się nad tymi wyrokami. Jednak przy kosztorysówce branie tylko pod uwagę końcowej ceny jest błedem i ostatecznie katastrofą przy wykonaniu. Przykład prosty:
Wykonawca wysoko wycenia elementy łatwe a bardzo nisko trudne, potem wykonuje te łatwe bierze kasę i nie realizuje umowy. Kary mogą się okazać dużo nizsze niż on skorzystał smile

6

Sugerujesz że jak jedna z pozycji jest rażąco niska, to może to stanowić o rażąco niskiej cenie o której mowa w art. 89 ust. 1 pkt 4?