1

Temat: system zasilania serwerowi głównej w szpitalu - dostawa czy robota

Witam
mam do przeprowadzenia postępowanie na wykonanie systemu zasilania serwerowni głównej w szpitalu.
Mam dokumentację projektową, kosztorys, przedmiary. Całość prac wg kosztorysu to ponad 560 tys. zł
W ramach tego zadania jest dostawa i montaż w 2 szt. UPS z bateriami wg projektu (wartość ok. 300 tys.) i inne materiały ( rozdzielnie centralki, gniazda, przewody , tablice, korytka; jest też usługa serwisowania UPS). Materiały razem wycenione na 520 tys.
Wg dokumentacji są 4 etapy robót. Może okazać się, ze trzeba będzie jeszcze zrobić jakieś konstrukcje wsporcze pod UPS - to wyjdzie po ekspertyzie konstrukcyjnej którą ma wykonać wykonawca.

Kody cpv wg kosztorysu
45215140-0 Roboty budowlane w zakresie obiektów szpitalnych
45310000-3 Roboty instalacyjne elektryczne
45311000-0 Roboty w zakresie okablowania oraz instalacji elektrycznych
45315300-1 Instalacje zasilania elektrycznego
45312100-8 instalowanie przeciwpożarowych systemów alarmowych
45317300-5 Elektryczne elektrycznych urządzeń rozdzielczych
45000000-7 Roboty budowlane

Zastanawiam sie teraz nad przepisami, czy można zakwalifikować to jako dostawy czy jednak jako roboty budowlane. Przeglądałam podobne postępowania i większość prowadzona była wg przepisów dla dostaw.
czy głównym przedmiotem zamówienia jest dostawa upsów (z wykonaniem instalacji i podłączeniem) czy wykonanie instalacji zasilania w obiekcie bud....

czy Ktoś z Was miał może podobne postępowanie i może podzielić się doświadczeniem i wiedzą jakie przepisy zastosować.
Pozdrawiam

2 (edytowany przez janek159 2019-06-18 08:24:18)

Odp: system zasilania serwerowi głównej w szpitalu - dostawa czy robota

A znajdziesz ten zakres w tym Rozporzadzeniu?:

https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0025/31993/Rozporzadzenie-Ministra-Rozwoju-z-dnia-26-lipca-2016-r.-w-sprawie-wykazu-robot-budowlanych-Dz.-U.-z-2016-r.,-poz.-1125.pdf

3

wykonania systemu zasilania serwerowni nie ma; osoba która przekazała mi dokumenty twierdzi że głównym celem przedmiotu umowy ma być dostawa upsów, a roboty konieczne są do zainstalowania i podłączenia tych upsów; skłaniam sie więc ku dostawie (oczywiście z rozmieszczeniem i instalacją)

4

dla mnie bardziej rb, może 45.31

Klasa ta obejmuje:
instalacje w budynkach lub
innych obiektach
budowlanych:
? przewodów
elektrycznych oraz
osprzętu,

jak widzę CPV jakie zapodałeś wszystkie 45, a wartościowy udział urządzeń  nie przesądza, tak myślę

a na większość w necie nie ma co patrzeć

5

No nie do końca. to co podał z CPV(wszystkie) dotyczą jedynie faktycznego podłaczenia nabytych urządzeń. Wartość samych robót montażowych to zaledwie 8% wartości urządzeń dostarczonych. Wychodzi mi jasno D (z montażem).

6 (edytowany przez janek159 2019-06-19 10:00:35)

Z czego Ci jasno wynika że dostawa, skoro art. 6 jest już wykreślony.

Z czego ma wynikać że decyduje o tym udział wartości urządzeń.

7

Ja poszedłbym nawet dalej i rozdzielił to na 2 postępowania ( nie części ale postępowania).
1. Robota budowlana polegająca na wykonaniu instalacji zasilających
2. Dostawa, montaż i uruchomienie UPS wraz z serwisem.

8

rozdzielenie na pewno nie wchodzi w grę

9

Po pierwsze technicznie - same podłączenia nie są wykonaniem instalacji stricto w zakresie budowlanym