1

Temat: rozbieżności

Potrzebuje pomocy. W SIWZ wskazałam, jakie próbki mają złożyć wykonawcy do postępowania. W SIWZ napisałam, że maja złożyć formularz ofertowy, nic nie pisałam o formularzu cenowym. Jak się zorientowałam, że go nie mam to zamieściłam zgodnie z art. 38 ust. 4 (przesunęłam termin składania ofert) i zaznaczyłam tam do których mają złożyć próbki, niestety o jedną za dużo. Nie napisałam tez, że złożenie formularza jest obowiązkowe. Jeden wykonawca nie złożył formularza, drugi nie złożył tej nieszczęsnej próbki, wskazanej dodatkowo w formularzu cenowym. Co mam zrobić?

2

Odp: rozbieżności

najbezpieczniej uwalić całość z 93.1.7, bo jakakolwiek kontrola to wyłapie, to będzie miała prawo zakwestionować wybór i ważność umowy

3

Odp: rozbieżności

Katiqq, ale oferty wpłynęły i zastanawiam się czy nie iść w stronę tego, że za błędy zamawiającego nie może odpowiadać Wykonawca. Zgodnie z wyrokiem KIO 1001/13 z dnia 15 maja 2013 r. , ?błędy zamawiającego nie mogą obciążać wykonawcy działającego w dobrej wierze?. Nigdzie na tym formularzu nie ma że jest obowiązkowy, w SIWZ tez nie ma o nim mowy. Może potraktować go jako dokument pomocniczy.