1

Temat: wyjasnienia do SIWZ

Przetarg nieograniczony do progów unijnych. Termin skladania ofert 25.02.2008 godz. 8. czy dzisiejszy dzień jest ostatnim kiedy Wykonawcy mogą zwracać się do zamawiajacego o wyjasnienie SIWZ? Czy wazne są godziny zapytania ?

z góry dziekuje za odpowiedź

2

Odp: wyjasnienia do SIWZ

Dzień. Godzina jest wazna przy składaniu ofert.

3

ok. dzieki,
dziś jeszcze mogą skladac zapytania ?

4

Tak

5

a co jezeli złoży po tym czasie ?
Rozmawiałam z panem, który prowadzi szkolenia i on twierdził, ze art. 38 ust. 1 mówi o tym, ze we wskazanym w tym artykule terminie zamawiajacy jest zobligowany do odpowiedzi bezwłocznej natomiast po tym terminie również musi odpowiedzieć.
Trochę dziwne prawda ?? Jeden artykuł a kilka rónych interpretacji ??? I jak tu robic dobrze wink

6

Po tym czasie może odpowiedzieć, nie musi.

7

do zamówień publicznych przy obliczniu terminów stosuje się Kodeks cywilny - przepisy tytułu V.Jeżli nie liczymy dnia otwarcia ofert (art. 38 - 6 dni przed terminem składania ofert, a nie od terminu), dniem upływu terminu jest 24.02. czyli odliczjąc 6 dni na wyjaśnienie SIWZ to dzisiaj jest ostatni dzień 19.02).   
Wyjątek stanowi termin związania ofertą gdzie liczy się dzień otwarcia ofert.

jeżli chodzi o godzinę to kc w art. 111 ust. 1 - Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.

8

agaj napisał/a:

jeżli chodzi o godzinę to kc w art. 111 ust. 1 - Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.

A wiesz, że kiedyś arbitrzy wymyślili inaczej? big_smile
W wyroku 0-1116/04 doszli do zupełnie odwrotnego wniosku lol

9

nie do upływu dnia tylko do upływu godzin pracy twojej firmu (po to podajesz w siwz godziny pracy tojej firmy)  - pytanie musi dotrzeć tak abyś miała możliwość się z nim zapoznać

10

To masz Dana ode mnie protest jak złoto jeśli nie odpowiesz na to "przeterminowane"pytanie smile, protesty też sie u Ciebie wnosi w godzinach pracy? wink

11

a oczywiście że w gpdzinach pracy - patrz art. 180.2

12

danaug napisał/a:

a oczywiście że w gpdzinach pracy - patrz art. 180.2

Chcesz powiedzieć, że faksy które wpływają do Ciebie po godzinach pracy, ulegają automatycznemu zniszczeniu i dlatego przychodząc nastepnego dnia do pracy nie mozesz sie z nimi zapoznać? wink

13

zapoznaję sie ale po terminie wniesienia protestu i jest to klasyczny powód do odrzucenia protesu

14

Z tego wniosek że KC to Danaug nie stosuje do obliczania terminów big_smile albo też ma jaką nowszą wersje z terminami obliczanymi w godzinach smile

15

nie stosujesz kc jeżeli masz przepisy szczególne - tu upzp

16

Tyle, że w tym wypadku PZP nie reguluje kwestii terminu taka jak w przypadku biegu związania ofertą

17

zresztą to nie jedyny wyjątek - termin związania ofertą też nie liczysz zgodnie z kc i się nie burzysz

18

No nie burze sie bo tam ustawa mówi od kiedy termin biegnie a tu nie mówi stąd KC ale... do what you got to do wink

19

ależ mówi i to wyrażnie "w taki sposób, że mógł się zapoznać z jego treścią" ustawozadwca nie pisał tego bo"tak będzie ładnie brzmiało" ale dla konkretnych skutków prawnych - jak myślisz jakich?

20

Nikt i nic zamawiającemu nie broni zapoznać sie z treścią o godz 19ej i 23ej - organizacja pracy nie ma tutaj znaczenia smile

21

No to niezły gips z tą godziną (1116/04) - dla mnie to trochę nienormalne, ale niech będzie . jeżli chodzi o liczenie terminów to takie ciekawe wyroki 0-11/05, 0-526/05, może komuś się coś z tego przyda :-)

22

Agaj - ZA orzekały jak chciały - są wyroki na moją wersje są i na wersje Danaug (co uczciwie przyznaje). Tyle tylko, że SO już były (z tego co wiem) bardziej jednomyślne smile

23

no cóż widzę że mamy kolejną patową sprawę
Marko ja o 23:00 śpię i nic mnie nie zmusi do zapoznawania się z Twoim protestem

24

Życze słodkich snów tylko mi później nie pisz że nie mogłaś sie zapoznać z jego treścią smile tongue

25

Zazwyczaj w siwz się pisze w jakich godzinach pracuje zamawiacz, więc nie widzę sensu dyżurowania do godz. 24, bo własnie dzisiaj upływa jakiś termin... A to, że np. wykonawca nada fax (taka forma powiedzmy była dopuszczona) po godzinach pracy urzędu, to juz czysta złośliwość. ja osobiscie miałem taki przypadek, że termin na protesty upływał w piątek, a palant (czyt. wykonawca) warował jak pies pod drzwiami i wlazł z protestem na minutę przed zamknięciem biura.