1

Temat: Zmiana sposobu świadczenia przed zawarciem umowy

Zgodnie z art. 140 ust.2 dopuszcza się zmianę sposobu spełnienia świadczenia przed zawarciem umowy np. zmiany te są korzystne dla zamawiającego, a wykonawca wyrazi na nie zgodę. Czy zatem można podpisać  umowę na cenę korzystniejszą dla zamawiającego tzn. cenę niższa niż w wybranej ofercie? Jedynym kryterium była cena. Czy zapis ten należy rozumieć jako wprowadzenie do umowy zmian korzystniejszych dla zamawiającego bez zwiększania wynagrodzenia?
Jeżeli zmiany ceny są możliwe to czy należy podpisać umowę najpierw na cenę wynikającą z oferty , a późniejj zmienić aneksem?

2

Odp: Zmiana sposobu świadczenia przed zawarciem umowy

art.140 ust.2 mówi też o tym, że "Zmiany sposobu spełnienia świadczenia nie mogą dotyczeć zobowiązań wykonawcy zawartych w ofercie, które były oceniane w toku postępowania". Ocenie podlegała właśnie cena, więc niestety.

Dobrze byłoby przewidzieć możliwość obniżenia należności już na etapie SIWZ. Od najnowszych SIWZ wprowadzam upust za wcześniejszą spłatę należności.

Nie mam pomysłu, co zrobić już po przeprowadzeniu postępowania, może korzystna i zgodna z przepisami byłaby zmiana terminu płatności na dłuższy?

3 (edytowany przez Piotrek 2006-07-31 09:20:19)

Oczywiscie, ze mozna zmieniac cene na nizszą!!
Rafi, troche Cie poniosło. Art. 140 mówi o świadczeniach/zobowiazaniach wykonawcy! Cena do ich nie nalezy, bo to zamawiajacy ja płaci! smile

4

Rzeczywiście się zagalopowałem-to przez ten upał...i suszę... i ...te artykuły i paragrafy:)

5

Emi, na podobne pytanie na innym forum , ktoś odpowiedział, że nie mogę podpisać umowy na niższą cenę ponieważ nie było takiej oferty. Jest w tym jakiś sens. Lepiej  chyba byłoby póżniej obniżyć cenę.
Z drugiej strony, jeżeli to zmiana sposobu świadczenia wpływa tak korzystnie dla zamawiającego , że można obnizyć cenę  to art 140 ust. 2 mówi o wporwadzeniu zmiany przed podpisaniem umowy.
Czyli sposób postępowania powinien być różny w zależności od sytuacji.