1

Temat: przedłużenie terminu związania ofertą po wyborze

Witam

W postępowaniu miałam wybór najkorzystniejszej oferty, pisma do wykonawców poszły , na BIP umieszczono.  Po wyborze przedłużyłam  TZO bo nie dam rady podpisać umowy w pierwotnym terminie. Wysłalam oczywiście do wszystkich wykonawców.
Pilnuje generalnie żeby mi przedłużył prawidłowo ten co go wybrałam, reszta często nie wyraża zgody lub w ogóle nie odpisuje.   
Nie powtarzam czynności i nie informuje ich po wyborze jeszcze raz , że odrzuceni są bo nie przedłużyli TZO.
Uznaliśmy, że jest to zwykły formalizm, zresztą w protokole nie wpiszę bo na moment oceny ofert, wyboru  oni nie byli odrzuceni.

Teraz kontrola mi zarzuca czemu nie zostali odrzuceni na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 7a.

Jak się bronić , może ktoś jakieś orzecznictwo ma albo opinię. Nic nie mogę znaleźć.  Pomożecie ?

klakier

2

Odp: przedłużenie terminu związania ofertą po wyborze

Chyba nic poważnego kontrola nie znalazła smile Jakie to w tym przypadku ma znaczenie na wynik postępowania - żadne...

3

Tak się zastanawiam, jaki jest sens wzywać wykonawców o przedłużenie TZO po wyborze oferty?

4

Wykonawca niezwiazany ofertą po wyborze a przed zawarciem umowy nie ma obowiązku jej zawarcia. Może a nie musi, jeżeli tego oświadczenia nie złożył.

5 (edytowany przez memphis 2019-10-02 18:23:35)

Nie ma także obowiązku przedłużenia terminu związania ofertą. W istocie sprowadza się to do tego samego, bo jak nie będzie chciał zawrzeć umowy, to nie przedłuży TZO.

6

Czynność bezproduktywna, nie mająca żadnego wpływu na postępowanie i ostateczny jego wynik a wprowadzająca dodatkowy ferment i .... dokumenty.