Temat: grupa : warzywa , owoce...
witam
Pytanie moje dotyczy szacowania wartości zamówienia na dostawy warzyw i owoców.
Może ktos wyjasnić róznice pomiędzy grupami 011 a 153.
Leszek
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → grupa : warzywa , owoce...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam
Pytanie moje dotyczy szacowania wartości zamówienia na dostawy warzyw i owoców.
Może ktos wyjasnić róznice pomiędzy grupami 011 a 153.
Leszek
Szacowanie wartości nie ma nic wspólnego z CPV od 2 lat. Teraz szacujemy wg rodzaju zamówienia a kody CPV służą do opisu przedmiotu zamówienia .
Szacowanie wartości nie ma nic wspólnego z CPV od 2 lat. Teraz szacujemy wg rodzaju zamówienia a kody CPV służą do opisu przedmiotu zamówienia .
Szacowanie wartości nie ma nic wspólnego z CPV od 2 lat. Teraz szacujemy wg rodzaju zamówienia a kody CPV służą do opisu przedmiotu zamówienia .
Marko, wiem że szacujemy w/g grup tego samego rodzaju , ale tu zaczynają sie schody, gdyż brak jednoznacznej interpretacji / chyba że Ty dysponujesz takową /.
W/g Komisji Europejskiej " dostawy produktów przeznaczone do identycznego lub podobnego sposobu użytku"...., . lub inna opinia : " dostępne u tego samego producenta lub w tym samym sklepie..... życzę powodzenia przy grupowaniu dostaw żywności.
Co do kodów CPV oczywiście masz racje , chodzi o opis przedmiotu zamówienia .
Co do żywieniówki : mięso i wędliny jako jedną grupe, owoce i warzywa jako drugą (łącznie z przetworzonymi), nabiał oddzielnie, pieczywo oddzielnie. Tak grupują moi "podwładni" .
Co do żywieniówki : mięso i wędliny jako jedną grupe, owoce i warzywa jako drugą (łącznie z przetworzonymi), nabiał oddzielnie, pieczywo oddzielnie. Tak grupują moi "podwładni" .
Można i tak ale ;
mięsa i wyroby woł/wp , niewiele mają wspólnego z drobiem i wyrobami drobiowymi, ziemiaki, aronia,ogórki . porzeczki .....pochodne przetworzone , jezeli mają być świadczone przez jednego wykonawcę , to nigdy nie dotrzesz do producenta / gdzie powinno być teoretycznie najtaniej/.Cytrusy to całkiem inny temat, itd. Oczywiście można tworzyć pakiety i dopuszczć oferty częściowe, ale sposób szacowania wartości pozostaje dalej niepewny.
W związku z waszymi rozważaniami mam małe pytanko: mianowicie dokonano zakupu warzyw i owoców (osobna procedura na owoce, osobna na warzywa). W związku z tym, że warzywa świeże i owoce wchodzą w skład jednego zamówienia, wartość tych dwóch postępowań stanowi moją szacunkową wartość zamówienia - powyżej 133 tys. euro. Dodam, że w ramach każdej z tych procedur dopuszczalne było składanie ofert częściowych. W związku chciałabym wiedzieć co myślicie o sytuacji, w której część zadań "wyszła", tj. udzielono zamówienia a część musiała zostać unieważniona. Trzeba przeprowadzić powtórkę. Oczywiście, związku z tym, że powtarzam tylko to co nie wyszło wartość sumowana tych dwóch procedur daje mi wartość mniejszą niż 133 000 euro. Ja poprowadziłabym te powtarzane postępowania na zasadach powyżej progu w związku z tym, że oszacowana wartość zamówienia wynosi powyżej progu, a fakt, że prowadzę powtórkę nie upowaznia mnie do oddzielenia tych procedur od poprzednich części, prawda?
Ja do powtórki zastosowałbym przepisy stosownie do szacunkowej wartośći tej powtórki czyli w twoim przypadku poniżej progu. Należyta staranność zachowana. Ale moge sie mylić co w zamówieniach nie jest nowiną:)
i tu pawcio masz racje
Miło słyszeć, że ktoś mnie popiera, to jak ładowanie akumulatorów
Miło słyszeć, że ktoś mnie popiera, to jak ładowanie akumulatorów
Fajnie sie motywujecie panowie
Jak to tak dobrze działa to ja też Cie popieram
jaka jednomyślność, a tu tylko patrzeć jak sie pojawi jakiś antymotywator
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → grupa : warzywa , owoce...
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc