1

Temat: Zmiana ogłoszenia o zamówieniu a dofinansowanie

Sytuacja wygląda następująco: Zadanie z dofinansowaniem w ramach WRPO. Przetarg nieograniczony poniżej progów unijnych ogłosiłem 30 września. Termin składania ofert 15 października. Musiałem zmienić opis przedmiotu zamówienia w dniu 8 października. Ze względu na zmianę opisu przedmiotu zamówienia przedłużyłem termin składania ofert do 18 października (czas mnie goni). Często słyszę, że w postępowaniach, których przedmiotem są zadania dofinansowane w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych, po istotnej zmianie ogłoszenia, termin składania ofert MUSI być nie krótszy niż 14 dni od zmiany. Ktoś się orientuje czy przesunięcie o trzy dni będzie uznane za naruszenie, bo do otwarcia jest 10 dni, a nie 14?
Bo ja już kompletnie zwariowałem, a zegar tyka.

2

Odp: Zmiana ogłoszenia o zamówieniu a dofinansowanie

W przetargach poniżej progów to może być co najwyżej kwestia indywidualnej interpretacji kontrolera, czy czas na wprowadzenie zmian w ofertach był odpowiedni.
Ja słyszałem tylko o korektach za ogólny brak przedłużenia TSO.
Lepiej chyba będzie pogadać z IZ.

3

Odp: Zmiana ogłoszenia o zamówieniu a dofinansowanie

memphis napisał/a:

W przetargach poniżej progów to może być co najwyżej kwestia indywidualnej interpretacji kontrolera, czy czas na wprowadzenie zmian w ofertach był odpowiedni.