1

Temat: Kryteria pozacenowe

Witam.
Jakie Kryteria radzicie zastosować przy PN na kompleksową usługę sprzątania budynków?
Cena - 60%
Termin płatności - 40%

Trochę prosto ale czy źle?

2

Odp: Kryteria pozacenowe

jak wygra oferta z najniższą ceną to pół biedy ale jak wygra oferta z wyższą ceną to weź i udowodnij że to dla zamawiającego jest najkorzystniejsza.

3 (edytowany przez Nero 2019-10-24 13:12:03)

Jak dotąd (przez ostatnie 4 lata) wszyscy wykonawcy składający u nas ofertę dawali termin płatności - 30 dni (40%) stąd myślę, że i teraz tak będzie więc rolę odegra cena.
Zastanawiam się jednak czy nic w tej kwestii się nie zmieniło i można takie kryterium stosować.
Umknęło mi, że z obiegu wyleciało DOŚWIADCZENIE stąd moja obawa

4

A ile wg ciebie zamawiający może więcej zapłacić za to że termin płatności wydłużysz o 2 tyg.?

5

Pamiętaj jednak o tegorocznych zmianach w ustawie o terminach zapłaty w transakcjach handlowych. Zgodnie z art.8 ust.1 termin zapłaty nie może przekraczać 30 dni, jeżeli jednak strony umowy wyraziły zgodę na wydłużenie tego terminu to wg. art. 8 ust.1 dłużnikowi przysługują (nie ma tu żadnej alternatywy) odsetki ustawowe za opóźnienie. Możesz obecnie spotkać wykonawcę, który zaoferuje Ci termin płatności powiedzmy 40 dni i zrobi to z pełną świadomością tego, że będziesz musiał wypłacić mu odsetki od każdego dnia opóźnienia płatności ponad ustawowe 30 dni.

6

jarosław napisał/a:

A ile wg ciebie zamawiający może więcej zapłacić za to że termin płatności wydłużysz o 2 tyg.?

A jakie według Ciebie kryterium pozwoli zmniejszyć wartość oferty?
W tej sytuacji cena będzie grała główną rolę a dłuższy termin zpałta pozwoli na planowanie płatności w dłuższym okresie.

7

tak, ale jak pisał jaroslaw to wszystko jest wyliczalne a pytanie czy jest potrzebne i przynosi jakieś korzyści - czy tylko dla zasady aby cos wstawić