1

Temat: Błędnie naliczony VAT marża

Witam, Drodzy forumowicze, jestem po otwarciu przetargu na usługi turystyczne. Jedna z firm wypełniając FO zapisała w nim oto takie dane:

"Kwota netto: 17 000,00 zł
Kwota brutto: 17 000,00 zł
w tym podatek VAT w wysokości 23% to jest w kwocie: procedura VAT marża dla biur podróży z 23% VAT"

Czy według Was jest to do przyjęcia czy do odrzucenia bo zamiast 23% powinno być 0%?

2

Odp: Błędnie naliczony VAT marża

Jeśli jest netto i brutto ok, a taki ma być vat 0%, to przyjmij jako omyłkę pisarską gdyż nie ma w dolnym wierszu liczb liczonych a jedynie błędnie wpisany warunek.

3

Odp: Błędnie naliczony VAT marża

Firma odpisała mi że byli zobligowani żeby wpisać stawkę 23%. Ponadto przysłali mi taką interpretację:

Zakresem usługi w Państwa zamówieniu określonego w specyfikacji istotnych warunków zamówienia (dalej SIWZ) są wyjazdy na staże. Nie zawierają wydatków na koszty szkolenia tj. wynagrodzenia  prelegentów/ trenerów, dlatego nie mogę być szkoleniowymi więc nie mogą być opodatkowane stawką zw.

Przez marżę, o której mowa w ust. 1, rozumie się różnicę między kwotą należności, którą ma zapłacić nabywca usługi, a ceną nabycia przez podatnika towarów i usług od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty; przez usługi dla bezpośredniej korzyści turysty rozumie się usługi stanowiące składnik świadczonej usługi turystyki, a w szczególności transport, zakwaterowanie, wyżywienie, ubezpieczenie (art. 119 ust. 2 ustawy).