1 (edytowany przez anka 2019-11-15 12:40:58)

Temat: termin zawiązania oferta

Witam,
zauważyłam w  postępowaniu  rozbieżność tj. termin związania ofertą w specyfikacji 60 dni, dołączonym f. ofertowym 30 dni. Tak tez Wykonawcy złożyli oferty.
Jestem na etapie badania ofert.
Co byście radzili? Poprawka z art. 87 ust. 2 pkt. 3 ustawy pzp??

A może jednak pisarska, bo to ewidentnie błąd Zamawiajacego ...

Pozdrawiam

2

Odp: termin zawiązania oferta

Nikt nie podpowie ...

3

Do poprawienia, nie ma co myśleć tutaj o odrzuceniu oferty, art. 87 ust. 2 pkt 3  nie wskazuje rodzaju omyłek, zatem obejmuje wszelkie niezamierzone, błahe pomyłki, niedopatrzenia, błędy niezamierzone, opuszczenia, drobne różnice niebędące świadomym pominięciem określonych w SIWZ wymogów.

4

Dziękuję za odpowiedź.

5

Mozna próbować ale do końca nie jestem przekonany. To wykonawca miał wypełnić druk oferty tak jak chciał ją złożyć (ewentualnie poprawić) a może niechciał aby TZO był 60 tylko 30. To nie jest oczywista omyłka.

6

art. 85.1 jest jednoznaczny. Dla zamówień poniżej wartości, o której mowa w art. 11.8 a chyba o takim rozmawiamy, przewiduje tylko jeden termin związania ofertą, 30 dni, i taki dali Wykonawcy. Termin jest sprzeczny z SIWZ lecz nie widzę tu żadnej omyłki ze strony Wykonawców bo to Zamawiający popełnił błąd ustalając niezgodny z prawem TZO. Należy się  zastanowić czy postępowanie nie jest obarczone wadą, o której mowa w art. 93 ust. 1 pkt 7) PZP i czy nie należy go unieważnić. Zapis w SIWZ i być może w ogłoszeniu, o tym nie pisze "anka" o obowiązkowym 60 dniowym TZO mógł zniechęcić część Wykonawców do złożenia oferty. Jeżeli postępowanie z dofinansowaniem mamy na 100 % korektę. Pamiętajmy, że wszelkie załączniki do SIWZ tj formularz ofertowy, oświadczenia, wykazy są tylko wzorami a Wykonawcy składając ofertę mają prawo, a tak jak w tym przypadku obowiązek zmodyfikowania ich tak aby treść oferty odpowiadała wymaganiom siwz. W omawianym przypadku mamy niestety sytuację uniemożliwiającą Wykonawcom złożenie oferty zgodnej zarówno z PZP jak i z SIWZ. Który z tych przepisów jest ważniejszy oceńcie sami.