1

Temat: ogłoszenia o przetargach w BIP

Ile czasu wiszą u was ogłoszenia o przetargach  i dokumentacja przetargowa na BIP?

Nie kojarzę nigdzie ograniczenia czasowego. Obecnie mam w swoim BIP przetargi z kilku lat a wprowadzamy zmiany w BIP i chciałabym je usunąć. Czy mogę zostawić tylko przetargi z bieżącego roku?

2

Odp: ogłoszenia o przetargach w BIP

ogłoszenie do dnia otwarcia ofert ale potem ląduje w archiwalnych. Serwer ma olbrzymią pamięć więc wiszą z 15 lat smile

3 (edytowany przez covec 2019-12-02 09:53:27)

No właśnie. Dobre pytanie, ile czasu. Ile czasu należy przechowywać dokumentacje każdy wie, ale co z BIP-em? U mnie IOD stwierdził, że ograniczyć do minimum czas publikacji. Wywiódł to z przepisów RODO....

4

Nie znalazłem podstaw gdzie jest minimum. Przypominam sobie natomiast w 2001 chyba roku jak były na przymus zakładane portale informacyjne gminy, że nalezało jak najwięcej publikować w celu przejrzystości działania instytucji. Ma to też o tyle dobrą stronę, że skoro mam coś na BiP to w zasadzie nie wysilam się z informacją publiczną wcale a odsyłam do BiP. Tam niech sobie szuka smile

5

Cbud, właśnie w tym rzecz; BIP-y w tym celu były tworzone. Gdzieś w necie krąży decyzja PUODO odnosząca się do UM Aleksandrów Kujawski (br). Poruszono w niej między innymi kwestię okresu upubliczniania dokumentów na BIP. To zainspirowało naszego IOD-ę smile

6

Coś co nie ma być do czytania musi być prawnie jednoznacznie zabronione. Jednak nalezy wziąć pod uwagę, iż większość dokumentów urzędu jest jawnych i publicznie dostępnych na podstawie wniosku. Co za tym idzie jeśli można wystąpić wnioskiem nie podając przyczyny, to równie dobrze może być na BiP

7

covec napisał/a:

Cbud, właśnie w tym rzecz; BIP-y w tym celu były tworzone. Gdzieś w necie krąży decyzja PUODO odnosząca się do UM Aleksandrów Kujawski (br). Poruszono w niej między innymi kwestię okresu upubliczniania dokumentów na BIP. To zainspirowało naszego IOD-ę smile

moją też stąd to pytanie smile

Protokół mówi o 5 latach , więc można by sądzić że to jest minimum ale do kiedy...?

8

Udostepnianie dokumentów jest to rzecz trochę inna niż np. informacji o danych w tych dokumentach. Więc analizuję: jeśli ktoś zapyta Cię kto wygrał przetarg i podpisał umowę i na jaka kwotę np. sprzed 10 lat. To co zrobisz? Musisz dane wyciągnąć i odpisać. Ja odsyłam do BiP.

9 (edytowany przez covec 2019-12-04 12:10:02)

Rodo dotyczy ochrony danych osób fizycznych, których dane przetwarzasz na podstawie zgody, wcześniej informując te osoby o okresie przetwarzania danych. Wycofają zgodę, usuwasz dane (dotyczy w szczególności osób związanych z wykonawcą, który nie podpisał umowy) 
Pytanie jakie dokumenty (które zawierają dane osobowe) są na BIP; info z otwarcia, wynik postępowania, umowa. Coś przeoczyłem? Wg mnie należy się skupić na wykonawcach będącymi osobami fizycznymi oraz osobach które w imieniu wykonawcy podpisały umowę. Inaczej traktujemy (przez pryzmat Rodo) wykonawcę wybranego, inaczej wykonawców których nie wybrano (o tych można szybciej zapomnieć). Reszta papierów z danymi jest w teczkach czy teraz wirtualnie.

Ciekawostka. Nie pamiętam dokładnie, ale jakaś firma dostała po uszach od UODO za przetwarzanie danych osobowych osób wymienionych w KRS (dostęp elektroniczny), które to dane mieli z ogólnodostępnego KRS...:)

10

Tak chodzi o osoby fizyczne, z tym że jeśli podpisywały jakąś umowę to nie wchodzi w grę gdyż umowy są jawne a poza tym oprócz imienia i nazwiska oraz funcji nie ma innych danych. Jest OK.