Temat: KARA
Wykonawcy zostanie uKARAny za nieterminowe wykonanie inwestycji.
Z jaką kwotą ma wystawić fakturę i czy należy jego powiadomić o wielkości nałożonej kary?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → KARA
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawcy zostanie uKARAny za nieterminowe wykonanie inwestycji.
Z jaką kwotą ma wystawić fakturę i czy należy jego powiadomić o wielkości nałożonej kary?
w protokole odbioru określamy wysokość kary, faktura wystawiona na całość, potrącamy przy wypłacie, chyba że chce wpłacić wcześniej karę
Kara nie może być uznaniowa ale za realne wykroczenie. No chyba, że macie w umowie napisane widełki w oparciu o jakieś warunki.
Kara nie może być uznaniowa ale za realne wykroczenie. No chyba, że macie w umowie napisane widełki w oparciu o jakieś warunki.
przecież napisano że za nieterminowość (zakładamy że z winy wykonawcy), jaka tu wątpliwość
Ja załatwiam tą sprawę w protokole odbioru gdzie jako osobną pozycję wykazuję karę umowną i w podsumowaniu obniżam o jej wartość kwotę do wypłaty. Wykonawca wystawia potem fakturę na tą obniżoną kwotę.
Mam wątpliwość , czy na pewno wykonawca wystawia fakturę z kwotą obniżoną o karę?
Czy podstawa dla wykonawcy będzie protokół odbioru z notatką o karze?
Nie z notatką tylko z wyliczeniem tej kary i odwołaniem do właściwych zapisów w umowie, które przewidują taki sposób rozliczenia. U mnie wykonawca zawsze podpisuje protokół odbioru zgadzając się tym samym na wyliczoną w nim kwotę do wypłaty.
cbud napisał/a:Kara nie może być uznaniowa ale za realne wykroczenie. No chyba, że macie w umowie napisane widełki w oparciu o jakieś warunki.
przecież napisano że za nieterminowość (zakładamy że z winy wykonawcy), jaka tu wątpliwość
wątpliwośc jaka kwota za jaki okres czasu
Ja załatwiam tą sprawę w protokole odbioru gdzie jako osobną pozycję wykazuję karę umowną i w podsumowaniu obniżam o jej wartość kwotę do wypłaty. Wykonawca wystawia potem fakturę na tą obniżoną kwotę.
przykro ale kara nie może być ujęta na fakturze (jej pomniejszenie)
przykro ale kara nie może być ujęta na fakturze (jej pomniejszenie)
Z czego to wynika? Jak inaczej chcesz wyegzekwować od wykonawców tą kwotę
czy mandat drogowy albo grzywnę rozliczasz w podatku? Chyba nie bo to jest Twoje niedociągnięcie. Ty masz obowiązek zapłaty wykonawcy i on wystawia fakturę zgodnie z umową. To jest do rozliczenia. Natomiast to z czego się nie wywiazał to albo potrącasz z faktury, albo wystepujesz do niego aby Ci zapłacił, albo potrącasz z zabezpieczenia. Czy gwarantowi też wystawiasz fakturę jeśli Ci zapłaci?
W związku z karą mam jeszcze pytanie odnośnie terminu naliczania.
Wykonawca zgodnie z umowa miał wykonać zamówienie do dnia 17.10.2019r. a zgłosił wykonanie 13.12.2019r po godzinie 15:00. Wyliczyłem, że to jest 57 dni. Czy powinienem wliczyć dzień zgłoszenia 13.12?
Za dzień zgłoszenia już nie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → KARA
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc