1

Temat: szacowanie

Potrzebuje natchnienia.
Usługa druku dla 3 różnych projektów plakatów, zaproszeń, zaświadczeń (ok. 50 000 zł netto) została puszczona jako jedno zamówienie zgodne z art 4 ust. 8
Dostawa materiałów szkoleniowych (teczka, notes, długopis) o wartości ok. 80 000,00 zł netto dla tych samych projektów co usługa druku  również została puszczona jako jedno zamówienie zgodne z art 4 ust. 8.
Teraz instytucja kontrolująca twierdzi, że powinno to być oszacowane łącznie i puszczone jako jeden przetarg.

Dla mnie usługa druku a dostawa to są zupełnie różne rzeczy, posiadają inny kod CPV, inne elementy wchodzą w skład każdego zamówienia.
Podpowiedzcie jakich argumentów użyć na moją korzyść.

2 (edytowany przez marekw2 2019-12-20 20:28:50)

Odp: szacowanie

Ciężko będzie się z tego wybronić, ja nie widzę możliwości. Wielu jest wykonawców (w niewielkim mieście, Suwałki, znam co najmniej trzech), którzy są w stanie zrealizować oba te zamówienia. Bardzo często niewielkie lokalne "drukarnie"  lub hurtownie materiałów biurowych aby utrzymać się na rynku prowadzą dodatkową działalność typu sprzedaż materiałów biurowych ( w przypadku drukarni"), bo o takie tu chodzi a nie o żadne materiały szkoleniowe (teczka, notes długopis),  lub druk różnego rodzaju propagandy (plakaty zaproszenia, zaświadczenia) w  przypadku sprzedawców materiałów biurowych.
Nie rozumiem dlaczego część zamawiających nadal z uporem maniaka dzieli zamówienia patrząc na CPV. Kody te z założenia służyły i nadal służą do zupełnie innego celu. Kod CPV to jest tylko podpowiedź dla wykonawców, mająca ułatwić im wyszukiwanie zamówień odpowiadających typowi prowadzonej działalności.  Zamawiający ma tylko wpisać ten kod i więcej się nim nie interesować.

3 (edytowany przez janek159 2019-12-23 13:11:27)

Odp: szacowanie

zawsze możesz tłumaczyć że zamówienie nie było podzielone w celu ominięcia przepisów ustawy a w innym celu, bądź nie tłumaczyć a zostawić kontroli udowodnienie podziału w celu ominięcia ustawy jak chcą ci zrobić naruszenie art. 32.2,

same tożsamości to nie powinno być wszystko