1

Temat: szacunkowa wartość netto - pomocy

wartość szacunkowa to wartość ustalana na podstawie badania rynku. Zazwyczaj sytuacja wygląda tak, że wartość szacunkowa jest wartością netto a po dodaniu VAT mamy wartość brutto. Ale co w sytuacji gdy wykonawca nie jest płatnikiem podatku VAT. Nie zgadza nam się szacunkowa wartość zamówienia netto, gdyż dla takiego wykonawcy netto=brutto Co z tym problemem zrobić??

2

Odp: szacunkowa wartość netto - pomocy

To nie jest problem. Masz poprostu jedną kwotę (netto i brutto)

3

No tak (ale wniosek bo coś takiego u nas istnieje) opiewa na kwotę netto czyli tą niższą i kwotę brutto. A umowa z wykonawcą została podpisana na kwotę brutto. Tym samym przekracza ona kwotę z wniosku.

4

Ale...w czym rzecz dokładnie?

5

hm, umowa podpisana na kwotę brutto z wykonawcą, który nie jest watowcem? ciekawe

6

szacując wartość zamówienia masz kwotę netto (do celu ustalenia trybu postępowania) i kwotę brutto - to kwota jaką zamawiający musi (co najmniej) dysponować żeby można było wszcząć postępowanie - a u ciebie chyba nie ma problemu, albo niejsno piszesz

7

Sama się już zakręciłam. Zacznę od początku. Przy rozpoczęciu postepowania bez względu na kwoty zamówienia wydziały składają do mnie wnioski. W tych wnioskach muszą m.in uwzględnić kwotę netto i brutto zamówienia. Jeżeli jest to zamówienie do 14.000 euro to po zawarciu umowy czy otrzymania faktury składają u mnie notatki. Notatka musi zawierać kwotę netto i brutto. I teraz tak na wniosku kwota netto została oszacowana na dajmy na to 1000 zł netto i 1220 zł brutto. Dostaliśmy umowe na kwotę 1220 bo taka był ogólna suma przeznaczona na tą usługę. Przy czym wykonawca nie jest Vatowcem i potraktował kwotę którą przeznaczyliśmy na dana usługę jako kwotę ogółem. Złożona u mnie notatka ma więc taką samą kwotę netto jak i brutto. A w związku z tym nie zgadza mi się kwota netto z wniosku z kwotą netto z notatki. Mam przekroczenie wrtości szacunkowej. Już nie wiem jak to jaśniej przedstawić

8

gocha, czy jest to zamówienie do 14 tys. euro czy powyżej. Chyba do 14, tak? no bo niby skąd wykonawca znał kwotę brutto z wniosku. Podaje się ją dopiero przy otwarciu ofert(powyżej 14 tys. euro). Jeśli do 14 tys. to jaki problem.

9

macie dziwne procedury - tak ogólnie to notatka jaka by nie była nie ma istotnego znaczenia, umowę zawsze (czasami jest to tylko teoria) zawiera się po negocjacjach z wykonawcą (mówię o zam pomiżej 14000) i to podpisana umowa jest dokumentem a te notatki to wasz wymysł i wasz problem

10

myślę, że nie ma problemu skoro cena oferty (mówimy zawsze o brutto) nie przekracza kwoty jaką zamawiajacy może przeznaczyć na realizację a tak jest w tym przypadku. Nie martwiłabym sie w tym przypadku szacunkowa wart. przedm. zam netto. Przecież występuja takie sytuacje gdzie cena netto = c. brutto, np. usługi medyczne, osoby fizyczne ...