1 (edytowany przez Arek1980 2020-02-19 06:29:25)

Temat: Unieważnienie 3 z 5 części

Witam.
Przetarg nieograniczony, dofinansowany, podzielony na 5 części. Mój pierwszy po elektronizacji.

Wykonawca z najniższą ceną dla 3 części złożył błędne wadium (za krótki okres gwarancji ubezpieczeniowej o kilka dni). Jego oferty są do odrzucenia. Jego ceny były niewiele wyższe od naszego budżetu więc na pewno dokonalibyśmy wyboru.
Następni Wykonawcy dla tych części mają wyższe ceny i tu już decyzja będzie raczej o unieważnieniu postępowania w tych częściach.
Czy mam badać inne oferty (JEDZ, formularze ofertowe, podpisy) i dopiero postępowanie unieważnić na podstawie 93.1.4 czy mogę to zrobić od razu po odrzuceniu ofert?
Również jedna z firm nie przesłała GK, dla części które będą podlegały unieważnieniu. Wzywać czy nie trzeba?

Dla innej części Wykonawca z najlepszą ceną złożył wadium jako skan gwarancji ubezpieczeniowej podpisanej ręcznie, potwierdzony przez siebie kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
Jest to prawidłowa forma?

2

Odp: Unieważnienie 3 z 5 części

Jeśli jesteś pewny, że chcesz unieważnić bo kwota przekracza to badasz tylko ewentualne błędy rachunkowe i nie ma potrzeby nic więcej. Unieważniasz.
GK się wzywa 26.3 ale skoro unieważniasz nie ma potrzeby.
Wadium złożone źle - czyli postępujesz jakby go nie było.

3 (edytowany przez Arek1980 2020-02-19 10:49:20)

Czyli kolejność taka:
1. Sprawdziłem wadia, Wykonawca nie złożył prawidłowego wadium
2. Informacja do oferentów o odrzuceniu ofert firmy X (89.1.7b)
3. Informacja o unieważnieniu postępowania na podstawie 93.1.4 (bez wezwań do wyjaśnień dot. RNC, uzupełnienia JEDZ)?

Zastanawia mnie tylko, czy czytając ustawę literalnie: " cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę..", mogę zastosować ten przepis bez oceny, która cena jest najkorzystniejsza. A to się stwierdza po sprawdzenia i badaniu dokumentów złożonych wraz z ofertą.
Oczywiście, jeśli druga w kolejności przewyższa to trzecia i kolejne tym bardziej, ale jednak nie chciałbym popełnić jakieś błędu.

Pytanie czy w unieważnieniu na podstawie 93.1.4 podajecie wysokość przekroczenia lub podajecie kwoty najkorzystniejszych ofert, które przekraczają budżet? Jeśli tak, to te "najkorzystniejsze" uznajecie na jakim etapie? sprawdzenia formularza ofertowego i wadium? po uzupełnieniach? po złożeniu dokumentów z art. 26.1?

edit. Teraz doczytałem, że 93.1.4 mówi: "cena najkorzystniejszej oferty lub OFERTA Z NAJNIŻSZĄ CENĄ" - czyżby ten zapis był po to, aby właśnie można było unieważnić bez badania ofert? (mam dwa kryteria, gdzie 95% to cena)

4

Wzywanie do uzupełnienia dok. to nadmierny formalizm, w tym wypadku.

5

jeżeli masz jakieś poprawne oferty z ceną poniżej kwoty jaką zamierzasz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, to musisz dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty.

jeżeli ceny wszystkich poprawnych oferty przekraczają twoją kwotę, to nie ma sensu wybierać najkorzystniejszej oferty. unieważniasz bo oferta z najniższą ceną przekracza tę kwotę.

6

Szad to co napisałeś to oczywista oczywistość smile

Mi chodzi o to, że po otwarciu mam ofertę z ceną poniżej tej, którą zamierzamy przeznaczyć.
Zaczynam ją badać i jest złe wadium. Oferta do odrzucenia.
Wszystkie kolejne są powyżej budżetu i nie zwiększymy go.
Mogę od razu unieważniać, czy podobnie jak zbadałem wadium dla tej oferty powinienem dla równego traktowania wykonawców zbadać pozostałe (poprawić omyłki rachunkowe, wezwać do złożenia brakującego oświadczenia o GK)?

7

Jednak najpierw sprawdź czy kwota wprowadzona prawidłowo. Bo może się okazać, że po porawie rachunkowej akurat będziesz miał cenę niższą smile

8

cbud masz oczywiście rację. oferty pod kątem rachunkowym posprawdzane.
Co dalej z błędami w JEDZ, brakiem GK ?
Odpuścić to i unieważnić od razu?

9

tylko rachunkowe i jak jest ok to unieważnienie