Temat: KORONAWIRUS a postepowanie
Mam pytanie . W przyszłym tygodniu ma nastąpić otwarcie ofert w 3 postępowaniach. Urząd ma zostać zamknięty dla interesantów. Jak rozwiązać sprawę jawności otwarcia ofert. Pomocy ....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → KORONAWIRUS a postepowanie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie . W przyszłym tygodniu ma nastąpić otwarcie ofert w 3 postępowaniach. Urząd ma zostać zamknięty dla interesantów. Jak rozwiązać sprawę jawności otwarcia ofert. Pomocy ....
tylko transmisja z telebimem na zewnątrz,
a poważnie to zmieńcie termin otwarcia ofert, albo wpuścicie ludzi
Zakładam, że możecie otwierać oferty bo ludzie i tak pewnie nie przyjadą.
wtedy ktoś może powiedzieć że chciał uczestniczyć przy otwarciu ale mu uniemożliwiono,
co z tego że prawdopodobnie i tak nikt nie byłby zainteresowany, to nie argument
Podepnę się pod temat, wczoraj Wykonawca złożył odwołanie do Kio (postępowanie unijne) a do 27.03 zostało wstrzymane rozpatrywanie spraw:
1. Nadal odpowiadam na pytania, modyfikuje SIWZ itp.?
2. Powinnam wydłużyć termin składania ofert ?
3. Po prostu czekam na rozprawę?
termin składania ofert 9.04
No właśnie. I jak działacie? Ja na razie przedłużyłem termin składania ofert.
Zamknięcie wszystkiego potrwa prawdopodobnie do świąt, czyli co najmniej do 14 kwietnia i co wtedy, nie robić przetargów czy dawać strasznie długie terminy otwarcia ofert? A co ze sprawami pilnymi?
Ja uważam, że UZP powinien się wypowiedzieć lub chociaż Pani Emilewicz Jadwiga, ona wszystko wie....
Ale bez złośliwości, ja też od jutra mam zamknięty urząd a przetargi w toku, składanie i otwarcie ofert w przyszłym tygodniu i co tu począć:(
Najbezpieczniej jest na chwilę obecną przedłużyć termin składania ofert. W sprawie otwarcia ofert wypowiedział się UZP.
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/otwarcie-ofert-w-sytuacji-zagrozenia-epidemicznego
"W ocenie UZP transmisja on-line z otwarcia ofert w zaistniałej sytuacji zagrożenia epidemicznego w sposób wystarczający realizuje zasadę o której mowa w art. 86 ust. 2 Pzp."
A jeśli chodzi o składanie ofert. Słyszałam dziś, że Zamawiający dopuszczają składanie ofert drogą elektroniczną, na zasadach skan oferty wysyłają e-mailem - gdyż działanie poczty jest ograniczone. Tylko jaka może być w tej sytuacji podstawa prawna? Może UZP i w tym zakresie się wypowie w najbliższym czasie.
Ponadto firmy ubezpieczeniowe przeszły na prace zdalną i większość wystawia gwarancje ubezpieczeniowe wadialne tylko z podpisem elektronicznym. Czy w postępowaniu tradycyjnym można dopuścić taką formę zabezpieczenia?
Jak u Was to wygląda w tych ciężkich czasach? Z drugiej strony jeśli UZP informuje na stronie, że ich biuro jest nieczynne do odwołania, to te ograniczenia (zamknięcie urzędów) mogą potrwać dość długo:(
To źle robią, pójdą do więzienia.
A ja dalej ciągnę temat.
Portal Prawo.pl opublikował artykuł:
https://www.prawo.pl/samorzad/zamowienia-publiczne-zmieniaja-sie-przez-epidemie-koronawirusa,498744.html
Jest w nim mowa m.in. o:
"Wprowadzenie obowiązku elektronicznego składania ofert w stosunku do zamówień krajowych zamieszczanych w Biuletynie Zamówień Publicznych i tych wyłączonych z obowiązku stosowania przepisów ustawy Pzp, co ograniczy konieczność bezpośredniego kontaktu na linii Zamawiający - Wykonawca."
No i w głowę zachodzę co autor miał na myśli:)
janek 159 jednak nie pójdą do więzienia:)
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/komunikacja-elektroniczna-w-dobie-zagrozenia-epidemicznego
Może głupie pytanie ale muszę się upewnić. Jeśli zakupuję dla pracowników środki ochrony osobistej (rękawice, kombinezony) i środki dezynfekujące to faktury opisuje jako pominięcie ustawy PZP ze względu na art. 6 specustawy? Nie wiem ile to potrwa a boje się że przekroczy mi kwoty art. 4 pkt. 8 PZP. A dalej idąc to jakiś osobny rejestr na to zakładać gdyby w przyszłym roku im się ubzdurało żeby to dodać do sprawozdania?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Inne → KORONAWIRUS a postepowanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc