1

Temat: Czy to jest zamówienie sektorowe?

Czy podmiot prywatny realizujący inwestycję, którą jest budowa elektrocieplowni, podlega przepisom ustawy PZP odnoszącym się do zamówień sektorowych? Wartość inwestycji - około 80 mln zł brutto. zamówienie obejmowałoby zarówno roboty budowlane jak i dostawy oraz usługi, jednak wartość robót budowlanych w tym zamówieniu jest niższa niż 5.278.000 eur.

2

Odp: Czy to jest zamówienie sektorowe?

To nie jest zamówienie sektorowe. Przy zamówieniach sektorowych nie jest ważne co się buduje, tylko kto to buduje i czy zamówienie związane jest z sektorowa działalnością. Tu natomiast mamy prywaciarza, który nie wiadomo czym się zajmuje...

3

Wytwarzanie energii, o ile dobrze rozumiem artykul 132, jest działalnością sektorową, z czego więc wynika stwierdzenie, że przedsiębiorstwo prywatne nie należy do tej kategorii?

4

Być może źle zrozumiałam , bo pytanie zadane zostało zbyt ogólnikowo.
Żeby w ogóle mówić o zamówieniach sektorowych trzeba wyjść od  rodzaju podmiotu, który buduje- w sensie: udziela zamówienia. Myślę, że ten zamawiający nie mieści się w art.3 ust 3, więc pozostaje ust.4. Jeżeli możesz  tam znaleźć tego prywaciarza - np. uzyskał on prawo szczególne lub wyłączne do działalności sektorowej albo zachodzą inne okoliczności opisane w ust. 4, to są to zamówienia sektorowe, ale stosowanie przepisów PZP (i to w zakresie sektorowych) obowiązuje jeżeli wartość zamówienia przekracza wartości progowe z art.11.8.

Ja zrozumiałam, że chodzi o firmę prywatną , która buduje elektrociepłownię i planuje później także odsprzedawać energię cieplną.

Być może ten inwestor uzyskał już teraz prawo szczególne do świadczenia publicznych usług związanych z dystrybucją ciepła - wtedy oczywiście jest to zamówienie sektorowe.
Ze względu jednak na wartość zamówienia, jeżeli nawet podmiot "mieści" się w art.3 ust. 4 to i tak nie będzie musiał stosować przepisów PZP.

5

Podmiot, o który pytam, będzie wytwarzał energię elektryczną i sprzedawał ją do sieci publicznej. Pojawia się w tym miejscu pytanie, czy koncesja na wytwarzanie energii elektrycznej jest prawem szczególnym lub wyłącznym, o którym mowa w ustawie. Z tego, co zdążyłam się zorientować, to wcale nie jest takie oczywiste.
Jeśli natomiast chodzi o wartości progowe, to wszystko wskazuje na to, że jednak zostaną przekroczone - wartość dostaw zdecydowanie przekracza limit przewidziany dla zamówień sektorowych. Dziekuję za pomoc w odkrywaniu właściwej odpowiedzi, pozdrawiam smile

6

Ja myślałam że koncesja jest prawem szczególnym , ale po rozmowie z prawnikiem już nie jestem taka pewna. Trzeba chyba wejść glębiej w przepisy dotyczącej wytwarzanie energi elektrycznej oraz w prze[isy dotyczące wydania koncesji na sprzedaż energii elektrycznej.

7

Dodat tutja jeszcze, że gdybu chodziło o energi odnawialną, która o ile wiem państwo ma obowiązek odkupić od producenta to zachodziłaby tu sytuacja opisana w art.3 ust.2 (druga część zdania) i wtedy nie byłoby to zamówienia sektorowe. Jeżeli jest to jednak elktrociepłownia powiedzmy "tradycyjna" i państwo wydaję taką koncesję nie każdemu kto chce, czy spełnia jakieś warunki tylko prowadzi w tej materii jakąś politykę (to może wynikać z tych przepisów o których pisze Joanna) to są to zamówienia sektorowe. Rozważając całą sytuację nastawiałabym się na to że są to zamówienia sektorowe, a dopiero na prawdę mocny argument prawnika mógłby mnie odwieść od odstąpienia od procedur PZP.