1

Temat: referencje z e-mail

Witam
Procedura krajowa. Wykonawca załączył do wykazu wykonanych dostaw referencje, które są wydrukiem e-maila. Czyli nie ma podpisu jak na wersji papierowej tylko zwykłe: "pozdrawiam Adam Kowalski". Wydrukowane e-maile nie są podpisane przez wykonawcę w żaden sposób.  Tak sobie myślę, że taki wydruk z e-maila to jakby oryginał tego e-maila. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to potraktować zanim zacznę drążyć. Mam coś takiego pierwszy raz i może za daleko myślę i trzeba go po prostu wezwać do uzupełnienia. Ktoś? Coś?

2 (edytowany przez fifi 2020-09-23 12:06:56)

Odp: referencje z e-mail

Też miałam taką sytuację z referencjami z e-maila, drążyłam temat, próbowałam znaleźć w internecie czy dane roboty zostały wykonane, konsultować i potwierdzać referencje u podmiotów, które zlecały roboty budowlane i koniec końców wyszło, że to była ściema, że Firma referencji nie miała i kłamała (to była sytuacja, że potwierdzał, że wykonał remont całego budynku a faktycznie remontował tylko klatkę schodową), więc ofertę odrzuciłam.

Niemniej Zamawiający może potwierdzić dokumenty jeśli budzą jego wątpliwości, ustawa na to pozwala, więc albo wezwij do wyjaśnień, albo sprawdź u źródła czy roboty są wykonane należycie.

3

To nie chodzi na razie o treść referencji tylko o ich formę. Po prostu wydrukowany e-mail, w którego treści jest potwierdzenie należytego wykonania dostawy.

4

Moim zdaniem należy wezwać wykonawce do uzupełnienia oferty o podpisane referencje, oryginał lub kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem. Treść e maila czy nawet skan referencji wysłany e mailem niczego nie potwierdza, nikt się pod tym nie podpisał a więc i nikt nie bierze odpowiedzialności za treść takiego dokumentu.