1

Temat: błędna cena w ofercie

Zamawiający żądał wskazania w ofercie na roboty budowlane podania wartości netto i ceny brutto przy stawce 23%. Wykonawca błędnie wyliczył cenę lub wartość netto. Nie było obowiązku złożenia kosztorysu.
Czy wzywamy do złożenia wyjaśnień czy odrzucamy ofertę?

2

Odp: błędna cena w ofercie

może poprawienie oczywistej omyłki rachunkowej ?
masz netto, przeliczasz wg 23% i poprawiasz brutto

3

Jaką masz pewność, że kwota netto została wpisana prawidłowo. Równie dobrze wykonawca mógł założyć sobie jakąś cenę brutto i od tego błędnie wyliczyć wartość netto.

4 (edytowany przez zes 2020-10-15 19:00:42)

marekw2 napisał/a:

Jaką masz pewność, że kwota netto została wpisana prawidłowo. Równie dobrze wykonawca mógł założyć sobie jakąś cenę brutto i od tego błędnie wyliczyć wartość netto.

chyba nigdy FV nie wystawiałeś. zawsze ceną wyjściową wprowadzają do wyliczeń jest netto.

5

My tu rozmawiamy o ofercie nie o fakturze. W zamówieniach publicznych działam od 1995 roku i doskonale wiem jak wykonawcy wyliczają cenę oferty. Bardzo często, szczególnie przy przetargach o mniejszej wartości wykonawca kalkuluje sobie, niejako z sufitu, jakąś wartość i dopiero od tego odlicza VAT. Znam to też z praktyki. Robię czasem kosztorysy ofertowe i wykonawcy często mówią mi, że kosztorys ma być na kwotę brutto o wartości "X". Takie są niestety realia.