1

Temat: wykaz robót

taka sytuacja do rozstrzygnięcia:
wymóg w SIWZ:
wykaz robót, że wykonał co najmniej jedną robotę budowlaną polegające na wykonaniu instalacji elektrycznych o wartości xxxx, 1 robotę polegająca na wykonaniu instalacji elektrycznych w pomieszczeniu laboratoryjnym oraz 1 robotę polegająca na wykonaniu oświetlenia awaryjnego w budynku użyteczności publicznej.

Wykonawca składa wykaz w którym wykazuje dwie roboty, po uzupełnieniach i wyjaśnieniach z 26.3 wyjaśnia że w robocie 1 zrealizował zarówno robotę instalacji elektrycznych o wartości xxx oraz robot polegającą na remoncie pomieszczeń laboratoryjnych a w drugiej oświetlenie awaryjne. Wg mnie niestety wymagaliśmy 3 roboty a nie dwie, bo nie napisaliśmy "w tym" ani też nie było pytań do zapisów tego warunku. Czy się mylę?

2

Odp: wykaz robót

Jeżeli nie było zastrzeżenia, że muszą to być trzy oddzielne roboty to zapisy interpretowałbym na korzyść wykonawcy.

3

Ja też uważam, że wykonawca w tym wypadku spełnia warunek.

4

ja mam natomiast zastrzeżenia do postawionego warunku i pewnie bym skarżył na podstawie art. 7. Czy instalacje elektryczne ogólnie, róznią się aż tak od instalacji w pomieszczeniu laboratoryjnym?? Chodzi tylko o wyprowadzenie pkt zasilań, linii i łączników. Jeśli jest projekt to nie ma najmniejszej różnicy w robotach.