1

Temat: inne omyłki - art. 87 ust. 2 pkt 3

Witam
Prowadzę postępowanie na artykuły spożywcze z podziałem na zadania. W trakcie postępowania zmieniono formularz cenowy, w którym to zmieniono  ilości sztuk w niektórych pozycjach.
1. W części I wykonawca A złożył ofertę i dołączył niewłaściwy formularz cenowy - w tej sytuacji jestem zdania aby go poprawić, ponieważ znam wszystkie ceny jednostkowe więc przeliczę je zgodnie z wymaganiami zamawiającego
2. W części II ten sam wykonawca, również dołączył niewłaściwy formularz cenowy , i z racji tego że przed zmianą jedna pozycja zawierała 0 sztuk  a po zmianie 25 , wykonawca tej pozycji nie wycenił więc chyba powinnam odrzucić ofertę ponieważ nie mam jak jej poprawić nie znając ceny jednostkowej.
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry

2

Odp: inne omyłki - art. 87 ust. 2 pkt 3

Zarówno w I jak i II nie jestem przekonany do poprawy. Nie można decydować i dopisywać na błędnym formularzu dodatkowych produktów nawet znając ich cenę. To do wykonawcy należy śledzenie ewentualnych zmian. Natomiast to co wpisał a potem podpisał jest jego ofertą i nie możesz jej zmieniać.

3

Cześć II moim zdaniem do odrzucenia.

Jeżeli w część I jedyne zmiany to zmiany ilościowe to skłaniałbym się ku poprawie formularza na podst. art 87.2.3. Chyba że zmiany są proporcjonalnie bardzo duże, np. zamiast 100 szt. chcesz 10 sztuk i istnieje ryzyko, że podane ceny jednostkowe, przy danej ilości zamówienia, mogą nie być adekwatne.

4

Olek napisał/a:

Cześć II moim zdaniem do odrzucenia.

Jeżeli w część I jedyne zmiany to zmiany ilościowe to skłaniałbym się ku poprawie formularza na podst. art 87.2.3. Chyba że zmiany są proporcjonalnie bardzo duże, np. zamiast 100 szt. chcesz 10 sztuk i istnieje ryzyko, że podane ceny jednostkowe, przy danej ilości zamówienia, mogą nie być adekwatne.

Tak właśnie w niektórych pozycjach mam, zamiast 100 np 10. Czy wobec tego odrzucić? Masz może jakieś wyroki KIO w podobnej sytuacji?

5 (edytowany przez Olek 2020-12-23 11:59:17)

Nie mam wyroków KIO. Myślę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Jakby się zmieniło parę pozycji i w małym zakresie to nie miałbym wątpliwości.
Jeżeli zmienia się dużo pozycji i/lub w dużym zakresie to należy rozważyć czy nie jest to istotna zmiana treści oferty.
Musisz wziąć pod uwagę, która to oferta w rankingu, ile jest ofert, jakie jest ryzyko odwołania i czy warto ratować tą ofertę.