1

Temat: Spełnie warunku

Postawiliśmy w PN wymóg w zakresie oświadczenia  -  wykonanie co najmniej 2 zadań  polegających na termomodernizacji ( rozumianej jako docieplenie budynku wraz z wymianą stolarki okiennej i drzwiowej w ramach jednego zadania ) obiektów budowlanych o kubaturze min. 1 000,00 m3 i wartości minimum 300 tys. zł brutto.

Wykonawca składa wykaz robót i dokumenty,  z których wynika że w ramach dwóch budów obiektów ( świetlicy i internatu ) wykonał docieplenie i montaż okien. Z tym  montażem mam właśnie dylemat. My wymagaliśmy wymiany okien. Wykonawca pokazuje montaż ( bo to budowa ). Mogę to uznać? Zadanie dofinansowane sad

2

Odp: Spełnie warunku

Pod montażem pewnie się kryje wymiana, aczkolwiek wymiana to pojęcie szersze bo zawiera również w sobie demontaż. Można dopytać wykonawcę.

3

To na pewno będzie montaż bo mowa jest o budowie budynku. Zadaniami,  które wykonawca pokazał  była budowa świetlicy i internatu. Tutaj dochodzi mi drugi problem -  czy termomodernizacja może być wykonana na nowym budynku??? Mi osobiście to nie gra:(

4

ad. 1 montaż można spokojnie zaliczyć do wymiany - chodzi o specyfikę ("wdarcie" okna ze ściany może wykonać każdy i bez doświadczenia, to jest mniejszy element zakresu i mniej istotny.
ad. 2 chodzi o nazewnictwo - też bym uznał, gdyż jest to pojęcie związane z samym nazewnictwem: Termomodernizacja to proces polegający na realizacji przedsięwzięć zmniejszających zużycie energii i obniżenie kosztów na nią ponoszonych. Bez względu jak będzie wykonane ma zapewnić to co wyżej.