1

Temat: Przedłużenie tso - dot. poprzedniej ustawy

Przedłużałam tso. Zmieniłam treść SIWZ. Zamieściłam ogłoszenie o zmianie ogłoszenia. W ogłoszeniu o tso jest mowa w sekcji IV.6.2), dodatkowo w sekcji IV.6.5) podaję zawsze tso oraz otwarcia ofert. W wyniku omyłki nie zmieniłam daty w  sekcji IV.6.2), a tylko w sekcji IV.6.5). Stąd moje pytanie, czy kontrolujący mogą mi nie uznać tej zmiany?

2

Odp: Przedłużenie tso - dot. poprzedniej ustawy

Czy chodziło o sekcje IV.2.2 i IV.2.7?
Jeżeli jest tu jakaś niezgodność z dokumentami zamówienia to jest to podstawa do naliczenia korekty jeżeli postępowanie było dofinansowane z funduszy UE (jako niedozwolona modyfikacja SIWZ - chyba 10% korekty).

3

Do głowy kontrolujących nie wejdziesz, ale jeżeli z ogłoszenia o zmianie ogłoszenia wynika, że przedłużyłaś tso, tylko źle oznaczyłaś punkt zmienianego ogłoszenia, to moim zdaniem powinno się obyć bez korekty. Korekta jest co do zasady za brak publikacji w BZP. Ewentualnie jeśli jesteś przed tso, zmień ponownie termin.

4

Postępowanie poniżej progow.

5

Olek napisał/a:

Czy chodziło o sekcje IV.2.2 i IV.2.7?

Nie wiem dlaczego, ale pomyślałem o ogłoszeniu w DUEE. Czy postępowanie jest dofinansowane?
Jeżeli nie to śpij spokojnie, bo tak jak pisał memphis da się to wytłumaczyć.

6

memphis napisał/a:

Korekta jest co do zasady za brak publikacji w BZP.

Za nieopublikowanie informacji o przedłużeniu terminów składania ofert też jest korekta.

7

Co do zasady informacja w ogloszeniu o przedłużeniu terminu została umieszczona, tylko nie we wszystkich sekcjach.

8

Korekta jest co do zasady za brak publikacji w BZP informacji o przedłużeniu tso.
Dlatego uważam, że jeśli z ogłoszenia o zmianie ogłoszenia wynika, że przedłużono tso, kontrolujący musieliby wykazać bardzo dużej złej woli, by naliczyć korektę.

9

W taryfikatorze korekt jest też pozycja "Nieopublikowanie informacji o przedłużeniu terminów składania ofert" - poz. 6 https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/ … _2020.pdf .

Zgadzam się, że naruszenie jest raczej wątpliwe, ale pozycja do korekty jest. Tak jak było to wcześniej napisane do głowy kontrolującego nie wejdziesz. Kiedyś mi jeden kontrolujący powiedział, że są rozliczani ze swojej pracy i w co najmniej jednym postępowaniu na cały projekt muszą coś znaleźć. Jak się nie ma do czego doczepić to szukają dziury w całym.