1

Temat: skan oferty podpisany elektronicznie

czy ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną podpisem kwalifikowany należy uznać za poprawnie złożoną?

2

Odp: skan oferty podpisany elektronicznie

to postać elektroniczna z podpisem kwa. el., więc oferta złożona zgodnie z ustawą

3

Przetarg nieograniczony ogłoszony jeszcze w starym roku, czyli na starej ustawie, a więc u nas oferty tradycyjnie w wersji papierowej w kopertach. Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). Uznać ją za poprawnie złożoną?

4

A dopuszczone było składanie ofert elektronicznie?

5

Dopuszczona tylko forma papierowa. W kopercie i taką też ofertę dostaliśmy. W kopercie, wydrukowana.

6

Zdecyduj się w jakiej formie otrzymaliście tą ofertę. Post nr 3 Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). czyli oferta w postaci elektronicznej. Następnie piszesz w poście nr 5, że oferta dotarła w kopercie, wydrukowana. W tym drugim przypadku nie ma miejsca na podpis elektroniczny.

7

marekw2 napisał/a:

Zdecyduj się w jakiej formie otrzymaliście tą ofertę. Post nr 3 Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). czyli oferta w postaci elektronicznej. Następnie piszesz w poście nr 5, że oferta dotarła w kopercie, wydrukowana. W tym drugim przypadku nie ma miejsca na podpis elektroniczny.

Hmm, może chodzi o to że znacznik graficzny podpisu widnieje na wydruku. Ciężko się połapać.

W każdym razie wydrukowana (papierowa) oferta na pewno nie może mieć ważnego podpisu elektronicznego. Jeżeli na ofercie nie ma podpisu odręcznego, długopisem (nie żaden skan) to oferta nie jest ważna.

8

Doprecyzuję, bo może nie do końca precyzyjnie napisałam.
Wykonawca ściągnął z naszej strony siwz wraz załącznkiami, wydrukował formularze, wypełnił ręcznie długopisem, następnie zeskanował, skany podpisał elektronicznie, ponownie wydrukował, zapakował w kopertę i wysłał do nas. Na każdej stronie oferty jest adnotacja "Elektronicznie podpisany przez..., data i godzina". Stąd się zastanawiam jak to potraktować. Kombinatoryka wykonawcy niesamowita...

9 (edytowany przez marekw2 2021-02-25 15:08:25)

Oferta do odrzucenia. To co otrzymałaś to nie jest oferta podpisana elektronicznie tylko nie podpisana oferta złożona pisemnie. Podpis elektroniczny powinien umożliwiać weryfikację za pomocą odpowiednich programów komputerowych, w Twoim przypadku nie ma takiej możliwości. Oferta złożona pisemnie musi zawierać oryginalny ( nie zeskanowany) podpis upoważnionego reprezentanta wykonawcy, w Twoim przypadku chyba  nie ma tam żadnego podpisu

10

papier powinien być podpisany własnoręcznie,

11

janek159 napisał/a:

papier powinien być podpisany własnoręcznie,

Ten podpis zaś powinien być oryginalny a nie zeskanowany

12

to co zrobił ten wykonawca to nie wiem jak to nazwać ... wariacje