26 (edytowany przez memphis 2021-03-27 09:50:21)

Odp: Podpis w ePUAP

Najprościej:
1. ściągasz pliki z ePUAPu,
2. wrzucasz te pliki do miniportalu, klikasz "deszyfruj i pobierz",
3. sprawdzasz, czy pliki pobrane z miniportalu są Podpisane (każdy plik z osobna albo archiwum).
Jeśli pliki pobrane z miniportalu nie są Podpisane , oferta do odrzucenia.

27

Hej  , z raportu weryfikacji podpisów wynika ze podpisano zewnetrzny plik  tj. Zaszyfrowaną ofertę zip , wiec chyba jest ok , dziękuję

marekw2 napisał/a:

Co masz podpisane elektronicznie?, czy jest to formularz w ePUAPIE, czy dokumenty znajdujące się w załączniku. Jeżeli podpisany jest formularz to oferta nie jest podpisana. Jeżeli zaś podpisane są poszczególne dokumenty to jest w porządku. Może też być sytuacja, że podpisany jest cały folder zawierający ofertę i załączniki, który pokazuje się po odszyfrowaniu taki podpis tez jest prawidłowy i nie wymaga aby wszystkie znajdujące się w nim dokumenty były osobno podpisane. To wszystko jest strasznie pogmatwane więc to co pisze nie widząc ofert to trochę wróżenie z fusów ale może coś Ci pomoże.

28 (edytowany przez marekw2 2021-03-28 20:24:41)

olimpia1981 napisał/a:

Hej  , z raportu weryfikacji podpisów wynika ze podpisano zewnetrzny plik  tj. Zaszyfrowaną ofertę zip , wiec chyba jest ok , dziękuję

Jeżeli podpisana jest zaszyfrowana oferta to oferta podlega odrzuceniu. Napisz, w którym momencie weryfikujesz podpis. memphis opisał całą procedurę najjaśniej jak się da. Wskaż pkt 1 lub 3  z posta,  memphis.
Nie jest ważne czy podpisano plik zewnętrzny czy wewnętrzny, ważne jest co zostało podpisane.

29

Czyli jak jest ok? Mam ofertę gdzie jest podpisany formularz złożenia oferty. Plik z zaszyfrowaną ofertą nie jest podpisany osobno. Natomiast jak się go weryfikuje razem z formularzem do złożenia oferty to jest wynik, że jest podpisany (na stronie weryfikuj podpis). Jest w sieci opinia UZP, że taka sytuacja powoduje odrzucenie oferty tj. wtedy gdy podpisany został tylko formularz do złożenia oferty a zaszyfrowany plik zip jest do niego załącznikiem. W SWZ jest instrukcja jak oferta ma być złożona - jeśli jest klika dokumentów to podpisane mają zostać spakowane i zaszyfrowane i dopiero wysłane. No ale, jeśli nawet jest opis jak złożyć ofertę w SWZ to i tak jest rozporządzenie gdzie dopuszcza się spakowany podpisany plik (następny babol, bo pewnie nie chodziło o ofertę jako oświadczenie woli). Więc jaka jest różnica między podpisem zipu przed szyfrowaniem a po - w potwierdzeniu podpisu formularza do złożenia oferty jest napisane, że załączniki też są podpisane.

30 (edytowany przez marekw2 2021-03-29 05:19:23)

Różnica w podpisaniu przed zaszyfrowaniem i po zaszyfrowaniu jest taka, że w przypadku oferty podpisanej po zaszyfrowaniu z chwilą odszyfrowania tracisz podpis i możliwość weryfikacji podpisu. W przypadku zaś archiwum lub dokumentów podpisanych przed zaszyfrowaniem możliwość weryfikacji podpisów masz zawsze. Pamiętaj, że za rok czy dwa możesz nie mieć już możliwości odszyfrowania oferty i jak wtedy udowodnisz, że to zaszyfrowane archiwum zawiera właśnie tą konkretną ofertę. Pamiętaj, że PZP jest przepisem szczególnym i nie stosuje sie tu ogólnych zasad podpisywania dokumentów ePUAP, o których wspomicasz

31

po odszyfrowaniu mam w jednej ofercie dokument word a w drugiej ofercie jest podpis ręczny (jest to skan oferty w wersji pdf)

32

hej, a mogę prosić o link do tej opinii UZP, będę wdzięczna

rybix napisał/a:

Czyli jak jest ok? Mam ofertę gdzie jest podpisany formularz złożenia oferty. Plik z zaszyfrowaną ofertą nie jest podpisany osobno. Natomiast jak się go weryfikuje razem z formularzem do złożenia oferty to jest wynik, że jest podpisany (na stronie weryfikuj podpis). Jest w sieci opinia UZP, że taka sytuacja powoduje odrzucenie oferty tj. wtedy gdy podpisany został tylko formularz do złożenia oferty a zaszyfrowany plik zip jest do niego załącznikiem. W SWZ jest instrukcja jak oferta ma być złożona - jeśli jest klika dokumentów to podpisane mają zostać spakowane i zaszyfrowane i dopiero wysłane. No ale, jeśli nawet jest opis jak złożyć ofertę w SWZ to i tak jest rozporządzenie gdzie dopuszcza się spakowany podpisany plik (następny babol, bo pewnie nie chodziło o ofertę jako oświadczenie woli). Więc jaka jest różnica między podpisem zipu przed szyfrowaniem a po - w potwierdzeniu podpisu formularza do złożenia oferty jest napisane, że załączniki też są podpisane.

33

To było gdzieś na jakimś forum. Odpowiedź UZP na indywidualne zapytanie. Potwierdzili żeby odrzucać taką ofertę.

34

aby było prostsze, ja osobiście sugeruję wykonawcom - podpisujcie kwalifikowanym dopowiednio to wtedy już nie musicie podpisywać profilem czy osobistym, i jest to najmniej skomplikowane smile. Jesli jednak któryś jest inny to niestey muszę sprawdzać w inny sposób

35

olimpia1981 napisał/a:

po odszyfrowaniu mam w jednej ofercie dokument word a w drugiej ofercie jest podpis ręczny (jest to skan oferty w wersji pdf)

Widzę, że mocno dręczy Cię ta różnorodność formatów plików, to nie ma żadnego znaczenia. Równie dobrze wykonawca mógłby przysłać Ci ofertę w formacie jpg. Programy do weryfikacji podpisów elektronicznych oprócz sprawdzania aktualności samego podpisu sprawdzają też czy po złożeniu podpisu treść dokumentu nie została zmieniona. Nie wiem czy są w stanie to zrobić w przypadku dokumentów zaszyfrowanych. tak jak wcześniej pisałem nie widząc dokumentu nie jesteśmy w stanie rozwiać twoich wątpliwości. Jeżeli możesz podeślij mi na e-maila choć jedną ofertę w stanie takim jak ją otrzymałaś z miniportalu po odszyfrowaniu. Postaram się wtedy pomóc.

36

hej, wysłałam do Ciebie email przez forum

marekw2 napisał/a:
olimpia1981 napisał/a:

Widzę, że mocno dręczy Cię ta różnorodność formatów plików, to nie ma żadnego znaczenia. Równie dobrze wykonawca mógłby przysłać Ci ofertę w formacie jpg. Programy do weryfikacji podpisów elektronicznych oprócz sprawdzania aktualności samego podpisu sprawdzają też czy po złożeniu podpisu treść dokumentu nie została zmieniona. Nie wiem czy są w stanie to zrobić w przypadku dokumentów zaszyfrowanych. tak jak wcześniej pisałem nie widząc dokumentu nie jesteśmy w stanie rozwiać twoich wątpliwości. Jeżeli możesz podeślij mi na e-maila choć jedną ofertę w stanie takim jak ją otrzymałaś z miniportalu po odszyfrowaniu. Postaram się wtedy pomóc.

37

olimpia1981, może już znalazłaś ale jeśli nie to poczytaj tekst w poniższym linku
https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0016/47401/Jak-nalezy-podpisac-oferte-w-postaci-elektronicznej.pdf

38

tak, dziękuję, zapoznałam się już z tą opinią

marekw2 napisał/a:

olimpia1981, może już znalazłaś ale jeśli nie to poczytaj tekst w poniższym linku
https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0016/47401/Jak-nalezy-podpisac-oferte-w-postaci-elektronicznej.pdf