1

Temat: spółka cywilna

mam taka sytuację:
oferta najkorzystniejsza - zlozona przez spółkę cywilna, calośc dokumentów podpisuja jeden ze wspolników. Nie mam umowy społki - nie mogłam żądać. Czy przyjąć reprezentacje ustawową zgodnie z k.c. czy wykonawcy powinni ustanowić pełnomocnika zgodnie z art. 23 pzp? Do tej pory zawsze wybierałam wersję pierwszą, jednakże na weekend wzięłam kilka wyroków ZA na temat spółek i wiedze że panuje przekonanie o konieczności ustanowienia pełnomocnika, co mnie bardzo dziwi

2

Odp: spółka cywilna

przy spólce cywilnej oferte podpisuje każdy ze wspólmików smile

3

tzn. ze jeżeli spółka składa się z dwóch czlonków - to podpisuja łacznie? a co z k.c. art. 866 mówi, że w braku odmiennej uchwały lub umowy każdy wspólnik jest umocoany do reprezentowania spółki? z tego wnioskuję że nie musza łącznie podpisywać - wystarczy ze jeden podpisze

4

reprezentacja zazwyczaj z czegos musi wynikać , albo z umowy albo odrębmego pełnomocnictwa. W przypadku SC jeśli tego nie masz to oferte i wszystkie dokumenty ma obowazek podpsać każdy ze wspólników jako osobny przedsiębiorca

5

no a co z kodeksem cywilnym z tamtąd wynika reprezentacja społki cywilnej

6

Dorota, SC  nie jest wykonawcą,są nimi podmioty prowadzace odrębna działalność gospodarczą a wspomniany art Kc nie ma tutaj nic do rzeczy.

7

NO NIE WIEM CZY NIE MA NIC DO RZRCZY SKORO MÓWI O REPREZENTACJI SPÓŁKI

8

to może zapytam inaczej: czy ta CS dołączyła umowe spółki do oferty?

9

bo  jeżeli nie ,to jak można mówić o reprezentacji ustawowej?

10

dorota26 napisał/a:

KC mówi tak: Art. 866. W braku odmiennej umowy lub uchwały wspólników każdy wspólnik jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw.

Jeśli nie mamy umowy to nie wiemy czy przypadkiem nie jest to określone w niej inaczej smile . Co prawda kiedyś ZA stwierdził, że to nic nie szkodzi ale było to zdanie odosobnione wink

11

a jesli jest umowa w ktorej wskazana jest reprezentacja jednego wspolnika to rozumiem przyjmuje jako właściwy zapis. Mimo ze w siwz w zakresie wykonawców spolnie ubiegajacy sie o udzieleni napisałam iz ustanawiaja pelnomocnika i że pełnomocnictwo powinno wskazywac czy ma on prawo do reprezentowania czy do reprezentowania i podpisania umowy a z umowy spolki cywilnej wynika ogolna reprezentacja

12

dorota26 napisał/a:

a jesli jest umowa w ktorej wskazana jest reprezentacja jednego wspolnika to rozumiem przyjmuje jako właściwy zapis.

Tak jest

13

brak umowy i pelnomocnictwa - odrzucam oferte - na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1?

14

jeszcze jedno pytanie - S.C. - jest umowa z której wynika, że do zaciągania zobowiazan powyzej 10 tys zł niezbedna jest uchwała spółlki. Przetarg powyżej 100 tys zł. - uchwały nie ma ale jest pełnomocnictwo do reprezentowania dla jednego z wspólników - zunać?

15

Marko napisał/a:
dorota26 napisał/a:

KC mówi tak: Art. 866. W braku odmiennej umowy lub uchwały wspólników każdy wspólnik jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw.

Jeśli nie mamy umowy to nie wiemy czy przypadkiem nie jest to określone w niej inaczej smile . Co prawda kiedyś ZA stwierdził, że to nic nie szkodzi ale było to zdanie odosobnione wink

Marko a czy jakies pół roku temu nie uważałes że S.C. to przedstawicielstwo ustawowe i zbędna jest umowa spolki dołaczana do oferty?

16

Na pewno na podst. tego wyroku wink

17

Jeżeli chodzi o poruszany problem to proponowałabym na podst. art. 87 ustawy p.z.p. wyjaśniż treść złożonej oferty poprzez zapytanie czy ta osoba jest umocowana i gdzie jest żródło umocowania, reprezentacji - pod warunkiem, że w SIWZ nie wymagane było dołączenie pełnomocnictwa. Jeżeli było wymagane to oferta do odrzucenia na podst. 89 ust. 8 na podstawie odrebnych przepisów brak pełnomocnictwa.
Po wyjaśnieniu oceniam:
- zła reprezentacja na formularzu ofertowym to tak jak nie złożenie oferty,
- ośw. z art. 22 i inne dokumenty na potwierdzenie warunku - wzywam do uzup.

18

Lido to co proponujesz poniekąd wyraził UZP w wyjaśnieniach do EURO. Do tego momentu sprawa była oczywista i oferty były odrzucane. Jakoś nie zauważyłem żeby interpretacja UZP znalazła odzwierciedlenie w rzeczywistości wiec z dużą dozą ostrożności bym sie do tego odnosił.

19

w siwz zapisałam że wykonawcy wubiegajacy się wspolnie o zamówienia ustanawiaja pełnomocnika tak jak brzmi art. 23 ust. 2 - jest spolka cywilan, która zalaczyła mi umowę. z umowy wynika, ze jeden ze wspolników ma prawo reprezentowania spółki w stosunkach zewnętrznych. poza tym jest zapis że każdy z wspolników społki prowadzi sprawy w zakresie zarzadu zwykłego i sferze stosunków wewnętrznych.
Juz zgłupiałam uznać to jako prawidlowe czy odrzucic oferte, bo nie ma szczegołowego pelnomocnictwa?

20

Marko twierdzisz, że wystarczy w przypadku SC załączyc umowę. ale skoro traktujemy ja jak konsorcjum to czy w umowie nie powinno byc zawarte szczególne umocowanie zgodnie z art. 23 ust. 2 pzp czyli do reprezentowania w postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy? Bo w standardowych umowach SC zapis ten jest bardzo ogolny - wspolnik reprezentuje spółkę na zewnątrz, albo każdy ze wspólników ma prawo do reprezentacji  w zakresie zarządu zwykłego. Nie ma zpaisów traktujących o pełnomocnictwie do konkretnego postępowania

21

Przy ogólnej reprezentacji s.c jeżeli tak jest w umowie s.c to ofertę wraz z dokumentami bym bym przyjęła. Do zawarcia umowy, czy złożenia pretestów moim zdaniem potrzebne jest pełn. rodzajowe, szczególne ze wskazaniem czynności i postępowania. Sc to przypadek kilku wykonawców składających ofertę i gdy z umowy sc wynika umocowanie do reprezentacji sc to nie dotyczy to art. 23. sc ma stały byt, nie została zawiazana do konkretnego zadania jak konsorcjum, istnieje dłużej i w różnych celach. Przy sc posiłkowałabym sie umową spółki. Przy konsorcjum obowiazek pełnomocnictwa wynika z art. 23 - jeżeli brak to odrzucamy ( 89.8). Ciekawy i ciagle powtarzajacy sie problem, rozważajmy dalej....

22

Mam prośbę do stałych bywalców. Od niedawna sobie tu rozmawiam i chciałabym rozpocząć dyskusję z Wami na nowy temat z zakresu planowania. Jak mam to zrobić aby zacząć nowy temat a nie doczepiać się do rozmowy juz rozpoczętej. Jest to napewno proste ale nie moge na to wpaść. Proszę o cierpliwa podpowiedź.

23

Wchodzisz w odpowiedni do tematu dział i w prawym górnym rogu jest link NOWY WĄTEK smile

24

Dzięki Marko.

25

Spółka cywilna nie jest samodzielnym wykonawcą, tylko konsorcjum złożonym ze wspólników. Spółka, ta została uregulowana w ustawie z dnia 23 kwietnia 1964r Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16 poz. 93 z późn. zm.) jako umowa, nie jest osobą prawną, nie ma zdolności prawnej, organów ani swojego majątku. Nie można też jej zakwalifikować jako jednostki organizacyjnej czy też jako przedsiębiorcy. Zgodnie z art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173 poz. 1807 z późn. zm.) to wspólników spółki cywilnej uznaje się za przedsiębiorców i to oni są podmiotem praw i obowiązków z tytułu prowadzonej działalności. Zatem do spółki cywilnej stosuje się art. 23 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych  ( Dz. U. nr 19 poz. 177 z późn. zm).