1

Temat: oferty na miniPortalu

Witam
Postępowanie prowadzone w trybie podstawowym.
Złożone oferty przez miniPortal.  Analiza listy ofert na miniPortalu wykazała, że wykonawca dokonał zmiany oferty zamiast wycofać pierwotnie złożoną ofertę a następnie złożyć nową. Bowiem złożył ofertę o godz. 10.00 potem ją zmienił o 12:00 , przy tej pierwotnej ofercie widnieje status zmodyfikowany a tej z godz. 12:00 dodany.

Czy wobec tego powinnam odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 3 ustawy, który stanowi, że Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli jest niezgodna z przepisami ustawy?.  Niezgodność oferty z ustawą, to niezgodność z zasadami udzielania zamówień czy poszczególnymi przepisami ustawy. W  tym przypadku wystąpiła niezgodność z przepisem zawartym w art. 219 ust. 1 i 2 ustawy pzp, który stanowi, że: 1. Oferta może być złożona tylko do upływu terminu składania ofert. 2.  Do upływu terminu składania ofert wykonawca może wycofać ofertę.

2

Odp: oferty na miniPortalu

Przed upływem tso wykonawca może zmienić ofertę.

3

memphis napisał/a:

Przed upływem tso wykonawca może zmienić ofertę.

No ale, zgodnie z art. 219 ust. 1 i 2 ustawy pzp, który stanowi, że: 1. Oferta może być złożona tylko do upływu terminu składania ofert. 2.  Do upływu terminu składania ofert wykonawca może wycofać ofertę.
w poprzednim stanie prawnym było. że może zmienić, wycofać ofertę (art. 84 ust. 1 starej ustawy pzp do 31.12.2020 r.) , więc wydaje mi się, że oferta podlega odrzuceniu, ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i proszę o Państwa zdanie, bo być może się mylę. Z góry dziękuję:-) ps. jutro muszę przedstawić swojej stanowisko kierownikowi, więc będę wdzięczna za odpowiedzi.

4 (edytowany przez memphis 2021-04-12 17:35:27)

"Również, tak jak w obecnie obowiązujących przepisach, do upływu terminu składania ofert wykonawca może wycofać ofertę i złożyć nową lub zmienioną ofertę." To z uzasadnienia ustawy.
Choć powyższe nie dowodzi wszystkiego wprost, to jeśli w konsekwencji masz jedną ofertę, interpretowałbym to tak, że wykonawca składając zmienioną ofertę automatycznie wycofał poprzednią.
Mimo że w ustawie nie ma wprost o zmianie ofert, to jednak odrzucenie traktowałbym jako przesadę.
Zwróć jeszcze uwagę na instrukcję do miniPortalu, na którą prawdopodobnie powołałaś się w SWZ.

5

memphis napisał/a:

"Również, tak jak w obecnie obowiązujących przepisach, do upływu terminu składania ofert wykonawca może wycofać ofertę i złożyć nową lub zmienioną ofertę." To z uzasadnienia ustawy.
Choć powyższe nie dowodzi wszystkiego wprost, to jeśli w konsekwencji masz jedną ofertę, interpretowałbym to tak, że wykonawca składając zmienioną ofertę automatycznie wycofał poprzednią.
Mimo że w ustawie nie ma wprost o zmianie ofert, to jednak odrzucenie traktowałbym jako przesadę.
Zwróć jeszcze uwagę na instrukcję do miniPortalu, na którą prawdopodobnie powołałaś się w SWZ.

W SWZ mam takie zapisy:
19.    Wykonawca może przed upływem terminu do składania ofert wycofać ofertę za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na miniPortalu. Sposób wycofania oferty został opisany w „Instrukcji użytkownika” dostępnej na miniPortalu.

Jest mowa o wycofaniu oferty.
W tej sprawie dzwoniłam na infolinię UZP, Pan nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć więc poprosił o napisanie w tej sprawie do nich mejla, napisałam, zobaczymy co odpiszą.

6

Ok. Jestem ciekaw. Zobacz sobie instrukcję korzystania z miniPortalu (masz tam rozdział dotyczący zmiany oferty). Na instrukcję prawdopodobnie powołałaś się w SWZ.

7

Odpisał Ci coś UZP?

8

Jestem przed pierwszym przetargiem przez miniPortal. Może ktoś mi powiedzieć czy Wykonawca wysyłając ofertę przez mini Portal (który jest połączony z ePUAp) wysyła ją na ePuap i miniPortal czy tylko na miniPortal. jak to jest?

9

Poprzez miniportal na ePuap, na miniportal nic się nie wysyła.

10

A chyba jest zestawienie złożonych ofert na miniPortalu?

11

tylko zestawienie żadnego pliku nie można pobrać

12

memphis napisał/a:

Odpisał Ci coś UZP?

nie, nic mi nie odpisał. Dzwoniłam, na opinię czeka się około dwóch miesięcy.