1

Temat: Wezwanie do wyjaśnień

Jako Zamawiający wysyłam na pomocą platformy zakupowej Wezwanie do wyjaśnień. Czy to Wezwanie kierownik musi podpisać w formie elektronicznej/postaci elektronicznej? I czy Wykonawca musi podpisać wyjaśnienia w formie elektronicznej/postaci elektronicznej?

2

Odp: Wezwanie do wyjaśnień

1. Zamawiający może podpisywać pliki tradycyjnie i skanować dokumenty lub podpisywać elektronicznie.
2. Zdania są podzielone. Jedni twierdzą że musi inni że wystarczy wysłanie maila.

3

Nie tylko w Z.P. jest ten problem. Moja jednostka położona jest w kilku powiatach i starostwa różnie do tego podchodzą. Mam przykład z pozyskiwaniem materiałów geodezyjnych. Jednemu starostwu wystarcza przesłanie emailem skanu wypełnionego i podpisanego ręcznie wniosku, drugie nie dopuszcza takiej formy. Przesłanie wniosku elektronicznie dopuszczają wyłącznie przez ePuap, wniosek musi być też podpisany elektronicznie. Niby jedno państwo, dwa sąsiadujące ze sobą powiaty i w każdym ten sam przepis prawa interpretowany inaczej.

4 (edytowany przez memphis 2021-04-15 13:03:04)

W przypadku wyjaśnień skan i mail w dwie strony jest wystarczający. W zeszłej ustawie podobnie.

5

Dziękuję. W takim razie Zamawiający może przesyłać wszystkie wezwania, czy zawiadomienia zeskanowane i wysłać przez platformę zakupową. W par. 2 ust. 1 rozporządzenia w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji mowa jest, które dokumenty muszę być w podpisane w formie elektronicznej/postaci elektronicznej, natomiast w ust. 2 jest mowa, że inne dokumenty niż w ust. 1 można wysłać podpisane w formie elektronicznej/postaci elektronicznej bądź właśnie jako skan przesłane mailem, dobrze rozumiem?