1

Temat: Zmiana treści swz

Mając na względzie art. 137 ust 7 - czy wydzielenie w trakcie przetargu z jakiegoś pakietu (zadania) kilku pozycji na wniosek Wykonawców i utworzenie z nich nowego pakietu powoduje że zamawiający musi unieważnić postępowanie? Moim zdaniem zakres się nie zmienia

2

Odp: Zmiana treści swz

Według mnie trzeba wydłużyć tylko termin składania ofert.
Nie prowadzi to do unieważnienia.

3 (edytowany przez Olek 2021-04-19 07:59:13)

Moim zdaniem tak nie można zrobić.

Jeżeli jest to postępowanie unijne to się nie da dodać nowych części. Była taka dość głośna sprawa, jak to zamawiający zmodyfikował zapisy SWZ, coś tam pokombinował w ogłoszeniu DUUE a DUUE odmówiło publikacji ogłoszenia o zmianie.
Z tego też powodu powstał art. 137 ust. 7.

Jak znajdę tą sprawę to dopiszę.

EDIT:
Na razie na szybko - uzasadnienie do Ustawy, druk nr 3624.
Ponadto, wprowadzono regulację wskazującą na ograniczenia co do zakresu zmiany treści SWZ, zgodnie z którą w przypadku gdy zmiany treści SWZ prowadziłyby do istotnej zmiany charakteru zamówienia w porównaniu z pierwotnie określonym, w szczególności prowadziłyby do znacznej zmiany zakresu zamówienia, zamawiający unieważnia postępowanie na podstawie art. 256 (por. art. 137 ust. 7 projektu ustawy).
Powyższa regulacja jest odzwierciedleniem motywu 81 dyrektywy klasycznej, zgodnie z którym zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu oraz w dokumentach zmówienia „(…) nie powinny być na tyle istotne, by umożliwić dopuszczenie innych kandydatów niż kandydaci pierwotnie zakwalifikowani lub by zainteresować postępowaniem o udzielenie zamówienia
dodatkowych uczestników. Taki przypadek wystąpiłby w sytuacji, gdy wprowadzane modyfikacje istotnie zmieniają charakter zamówienia lub umowy ramowej w porównaniu z charakterem pierwotnie określonym w dokumentach zamówienia (…)”.
W związku z powyższym za niedopuszczalną zmianę należy uznać w szczególności zwiększenie zakresu zamówienia, np. dodanie części zamówienia (tzw. pakietu), zmianę rodzaju zamówienia (np. z dostawy na usługi), zmiana charakteru zamówienia (np. z leasingu na sprzedaż).

Przez analogię zmniejszenie pakietu np. 1 i dodanie pakietu 1a, wg mnie, też nie wchodzi w grę.

EDIT 2:
Pismo nr 8: https://bip.copernicus.gda.pl/index.php … amp;p=2586

4

A miało być łatwiej

5 (edytowany przez Konrad11 2021-04-20 07:47:41)

Jeszcze jedno pytanie.
W przetargu nieograniczonym jeżeli zmieniam termin składania ofert to wysyłam zmianę ogłoszenia (sprostowanie) do DUUE i informacje na stronę internetowa ale dopiero po 48 godz. od przesłania ogłoszenia??

Wysłałem 20 kwietnia zmiane ogłoszenia i w potwierdzeniu z DUUE jest informacja: Zostanie ono opublikowane na stronie TED w dniu 23/04/2021.
Kiedy mogę zamieścic na stronie sprostowanie i zmiany swz??

6 (edytowany przez Olek 2021-04-20 12:29:06)

Konrad11 napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie.
W przetargu nieograniczonym jeżeli zmieniam termin składania ofert to wysyłam zmianę ogłoszenia (sprostowanie) do DUUE i informacje na stronę internetowa ale dopiero po 48 godz. od przesłania ogłoszenia??

Wysłałem 20 kwietnia zmiane ogłoszenia i w potwierdzeniu z DUUE jest informacja: Zostanie ono opublikowane na stronie TED w dniu 23/04/2021.
Kiedy mogę zamieścic na stronie sprostowanie i zmiany swz??

Na stronie możesz zamieścić 23.04.2021 r. po publikacji ogłoszenia DUUE (zwykle koło 9:00)
Po 48 godzinach mógłbyś jakbyś nie dostał zwrotki z informacją kiedy nastąpi publikacja.