1

Temat: Udostępnione zasoby a podwykonawstwo

Podmiot trzeci udostępnia nam zasoby (wiedza i doświadczenia) dostaliśmy zobowiązanie w którym zakres udziału w postępowaniu to podwykonawstwo więc rozumiem że w formularzu ofertowym wykazuję ten podmiot jako podwykonawcę ? A czy ten podmiot faktycznie wykona te roboty to nie wiem....

2

Odp: Udostępnione zasoby a podwykonawstwo

Tak. Podmiot trzeci na etapie realizacji może zostać zmieniony na nowy, pod warunkiem, że będzie spełniał warunki udziału w postępowaniu.

3

Doprecyzuję może to co napisał memphis.
Podmiot na którego zasoby się powołujesz musi być wykazany jako podwykonawca i musi złożyć oświadczenie, że wykona roboty/usługi, do których dane doświadczenie jest potrzebne.
W trakcie realizacji zamówienia możesz zmienić ten podmiot na inny pod warunkiem, że ten nowy spełniał będzie warunki udziału co najmniej w wymiarze takim jak pierwotny (musi zrealizować ten sam zakres robót)
W trakcie realizacji nie możesz zupełnie zrezygnować z podwykonawcy i wykonać samodzielnie cały zakres zamówienia.

4

podmiot trzeci nie musi być podwykonawcą tak  było w  poprzedniej ustawie  tak tez jest teraz

5

bart66621 Co powiesz na zacytowaną niżej treść Art. 118 ust. 2 nowego PZP
"W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających zasoby, jeśli podmioty te wykonają roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane".
Według mnie potwierdza to co poprzedni napisałem a zaprzecza Twojemu stanowisku.

6

art. 118 jest o zobowiązanych nie ma  w  nim  mowy  o podwykonawcach.
o podwykonawstwie  jest mowa  w  art. 462 jakby zobowiązany miał być podwykonawcą to byłoby  to zobowiązanie zostało by zawarte  w rozdziale  o podwykonawcach, tak samo  było w starej umowie.
Zobowiązany to gość który na  gruncie art. 118 zobowiązuje  się na przyszłość a więc nie musi  mieć zawartej  umowy np. o podwykonastwo ale  zobowiązany może  być również podwykonawcą. Moim zdaniem są dwie  dopuszczalne sytuacje zobowiązany nie jest podwykonawcą albo lub jest podwykonawcą obydwaj muszą uczestniczyć  faktycznie w realizacji zamówienia.

7

To co piszesz to jakiś bełkot prawny. Ja w art. 118 nie znajduję żadnych zobowiązanych. Jak sobie wyobrażasz to o czym piszesz w ostatnim wierszu czyli ten jakiś "zobowiązany" nie jest podwykonawcą a uczestniczy faktycznie w realizacji zamówienia, na jakich zasadach? Może to być oczywiście konsorcjum lub co się częściej zdarza właśnie podwykonawca. Art. 118 ust. 2 mówi wyraźnie "jeśli podmioty te wykonają roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane". Oczywiście, że w chwili składania oferty podmiot udostępniający zasoby nie musi być związany z wykonawcą jakąkolwiek umową o podwykonawstwo, mogą oni podpisać taką umowę już w trakcie realizacji zamówienia. Ważne jest aby wykonał on roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. Wykonawca ma też prawo jak pisał memphis do zmiany tego jak go nazywasz gościa pod warunkiem, że nowy będzie spełniał warunki udziału co najmniej w takim samym stopniu jak ten wskazany w ofercie.

8

marekw2 czytaj proszę ustawę  ze  zrozumieniem "zobowiązanie= podmiot  trzeci"  mówimy o postępowaniu kumasz.
Jakbym pewnie u  Ciebie  złożył ofertę i wskazał sobie  zobowiązanego i nie napisał że będzie  podwykonawcą to  co byś mi  zrobił, odrzuciłbyś ofertę, na  pewno  nic  bym  Ci w  tym temacie  nie odpisywał.

9

Pamiętaj, że wskazując tego jak go nazywasz zobowiązanego masz obowiązek dołączyć do oferty zobowiązanie tego podmiotu do udostępnienia..... art. 118 ust. 3 i 4 i tu ze zwróceniem uwagi na pkt 4). Gdybyś jak piszesz złożył mi ofertę w której tylko wskazał  sobie zobowiązanego to bym Cie wezwał do uzupełnienia zobowiązania tego zobowiązanego. Pamiętaj też o art 125 ust. 5. Nie będę dalej się rozwijał bo nie ma to sensu. Nie dojdziemy do porozumienia.