Temat: Wadium w postaci elektronicznej
Czy w SWZ wystarczy ustawowy zapis, ze Wadium (inna niż pieniężna forma) wnosi się w postaci elektronicznej czy trzeba rozbudować ten zapis?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Wadium w postaci elektronicznej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w SWZ wystarczy ustawowy zapis, ze Wadium (inna niż pieniężna forma) wnosi się w postaci elektronicznej czy trzeba rozbudować ten zapis?
Ja odsyłam do artykułu w ustawie.
Którego?
Wadium musi być wniesione w jednej lub kilku formach wskazanych w art. 97 ust. 7 Ustawy PZP.
Może ktoś wyjaśni : w przypadku wadium POSTAĆ ELEKTRONICZNA TO FORMA ELEKTRONICZNA?
Wadium musi być przekazane w oryginale, w postaci elektronicznej (czyli nie w postaci papierowej). Te dwa pogrubienia wykluczają możliwość złożenia skanu dokumentu (co prawda to postać elektroniczna, ale już nie oryginał). Określenie postać elektroniczna nie narzuca jeszcze obowiązku użycia podpisu. A forma elektroniczna już taki podpis narzuca.
W praktyce wadia są podpisane, czyli mają formę elektroniczną, ale być może zamysłem ustawodawcy było dopuszczenie także postaci bez podpisu jakby np. ustawa prawo bankowe na to zezwoliła - analogicznie jak masz w tej chwili niektóre zaświadczenia z banku (nie wymagają one pieczęci ani podpisu).
Wadium w formie niepieniężnej, w szczególności gwarancja bankowa, wymaga własnoręcznego podpisu wystawcy, w realiach obecnej ustawy formy elektronicznej.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Wadium w postaci elektronicznej
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc